Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617

Externarea din spital va costa între 5 şi 10 lei, de la 1 aprilie


   Externarea din spital va costa, de la 1 aprilie, între 5 și 10 lei. Decizia a fost luată de Ministerul Sănătății (MS), în urma discuțiilor purtate cu reprezentanții FMI, cu scopul de a controla internările nejustificate sau fictive și raportările false, fiind aprobată prin Hotărâre de Guvern. Nu vor trebui să plătească niciun leu persoanele care ajung la Urgențe, în Ambulatoriul de specialitate, la medicul de familie sau cele care își fac analize medicale. Scutite vor fi și persoanele exceptate prin lege, respectiv copiii, gravidele, pensionarii cu venituri sub 740 lei/lună, bolnavii incluși în programele naționale de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă, veteranii de război.
   Managerii unităților sanitare cu paturi din Vrancea sunt de acord cu introducerea coplății, considerând că aceasta va ajuta la îmbunătățirea finanțării sistemului de sănătate. Constantin Mîndrilă, managerul Spitalului Județean de Urgență Focșani, este de părere că prin intermediul coplății, se va ști exact numărul serviciilor medicale pe care le-a efectuat unitatea. „Din punctul meu de vedere, consider că este o măsură bună, pentru că așa se va ține o evidență a internărilor, pe baza acelei chitanțe, pe care pacientul o va primi la externare, după ce va plăti coplata. Așa se va ști clar cine iese din spital și cine se adresează spitalului să obțină sau nu un anume serviciu medical. Practic, așa vor fi eliminate internările fictive”, susține managerul Constantin Mîndrilă.
   Åžeful Spitalului de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni, Costel Negoescu, susține că introducerea sistemului de coplată pentru serviciile spitalicești va crește finanțarea sistemului de sănătate. El mai spune că suma de 10 lei nu este chiar așa de mare, putând fi achitată de pacienți. „Coplata este o măsură bună, care va ajuta la creșterea finanțării spitalelor, dar și la reducerea unor cheltuieli. Momentan, nu se știe ce coplată va aplica fiecare spital, dar cred că o sumă între 5 și 10 lei nu este greu de suportat de pacienți, mai ales că la noi nu trebuie să plătească absolut nimic”, consideră managerul Negoescu.
   Åži managerul Spitalului din Vidra, Mirela Cotea, salută introducerea coplății, consi-derând că prin această măsură, sumele alocate spitalelor vor fi mai mari.
   Pacienții vor plăti o singură dată, la momentul externării din spital. Categoriile scutite de coplată vor face dovada acestei calități cu documente eliberate de autoritățile competente că se încadrează în respectiva categorie, precum și cu documente și, după caz, declarație pe proprie răspundere că îndeplinesc și condițiile privind realizarea sau nu a unor venituri.
   De asemenea, ieri a fost aprobat și noul Contract Cadru privind acordarea asistenței me-dicale în perioada 2013-2014. „Au fost introduse prevederi privind coplata. Coplata se încasează pentru serviciile me-dicale acordate în regim de spitalizare continuă, în secțiile/ compartimentele cu paturi din unitățile sanitare cu paturi aflate în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate. Excepție fac: serviciile medicale spitalicești acordate în secțiile/ compartimentele de îngrijiri paliative, serviciile medicale spitalicești pentru internările obli-gatorii pentru bolnavii psihici (…), serviciile acordate pacienților care necesită asistență medicală spitalicească de lungă durată (ani), serviciile acordate pacienților pentru care criteriul de internare este urgența. Pentru serviciile medicale spitalicești acordate în regim de spitalizare continuă, nivelul minim al coplății este 5 lei, iar cel maxim este 10 lei. Valoarea coplății este stabilită de fiecare unitate sanitară cu paturi pe bază de criterii proprii, cu avizul consiliului de administrație al unității sanitare cu paturi”, se arată în Contractul Cadru.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?