Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Poliţia din Vrancea, controlată de IGPR


   Cazul Liviu Jitea ar putea avea repercusiuni în rândul mai multor angajați ai Poliției vrâncene. Ieri, ofițeri din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) au ajuns la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Vrancea, pentru a verifica ce au făcut polițiștii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Vrancea pentru combaterea evaziunii fiscale pe raza județului.
   Sursele noastre ne-au precizat că aceste verificări au legătură cu omul de afaceri Liviu Jitea, arestat pe baza unui mandat emis de magistrații Tribunalului Galați, la propunerea procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Galați. Jitea este considerat liderul unei grupări infracționale care ar fi făcut contrabandă cu alcool.
Inspectorul șef al IPJ Vrancea, comisarul șef Ionel Popescu, a confirmat că ofițerii Corpului de Control au venit în instituția pe care o conduce. „Se verifică modul în care au fost instrumentate anumite dosare și acțiunile desfășurate pentru prevenirea și combaterea ilegalităților care se săvârșesc în domeniul producerii și comercializării băuturilor alcoolice”, a explicat comisarul șef Popescu.  
   La rândul său, ofițerul de presă din cadrul IGPR, Sorin Hulea, a precizat că se verifică modul în care s-au implicat anumiți polițiști în combaterea evaziunii fiscale.  „Este o verificare a modului de implicare a factorilor responsabili cu combaterea evaziunii fiscale din cadrul IPJ Vrancea”, ne-a declarat Sorin Hulea. De combaterea evaziunii fiscale se ocupă polițiștii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor. Åžeful acestui Serviciu, comisarul șef Marian Harap, ne-a precizat că a auzit că sunt verificări, dar că el este în concediu de mai bine de trei săptămâni.

Polițiști audiați în cazul Jitea

   În ziua în care Liviu Jitea a fost săltat de procurorii gălățeni, alte peste 50 de persoane au fost duse la audieri cu mandate de aducere. Printre acestea s-au numărat și doi polițiști de la Serviciul de Investigare a Fraudelor. Este vorba despre un polițist și o polițistă. Ofițerul a fost lăsat să plece după ce a fost audiat, sursele noastre precizându-ne că el a fost chemat în calitate de martor în dosar, în condițiile în care a avut în lucru mai multe dosare care făceau referire la activități ilegale cu alcool. Colega sa se afla la momentul respectiv în concediu, ea fiind și plecată din țară, fapt pentru care procedura va fi reluată atunci când se va întoarce la serviciu.
   Ancheta în acest caz este abia la început, urmând ca pe durata acesteia să se stabilească vinovăția sau nevinovăția fiecăreia dintre persoanele audiate. Cert este că polițiștii vrânceni au depistat și ei transporturi cu alcool, dar sursele noastre ne-au precizat că în mare parte nu s-a putut dovedi proveniența acestora.
   Serviciul de Investigare a Fraudelor a primit și anul trecut vizita ofițerilor de la București după ce mai multe plângeri depuse de câțiva reprezentanți ai unor unități bancare din Focșani, care făceau referire la înșelăciuni cu file CEC, au dispărut. În locul sesizărilor în original au apărut copii ale acestora, care au ajuns și pe mâna prefectului de la vremea respectivă, Sorin Hornea, care a și făcut sesizarea la București. Dosarul în care sunt cercetați polițiști de la Serviciul de Investigare a Fraudelor se află și acum pe masa procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați. Între timp, dosarul a ajuns și la Direcția Națională Anticorupție, iar procurorii de aici l-au trimis din nou la Parchetul Curții de Apel Galați.

Trei controale în trei luni

   De la începutul anului și până în prezent, superiorii de la București au vizitat Vrancea de trei ori. La începutul anului, după scandalul sexual de la IPJ Olt, ministrul Administrației și Internelor a dispus controale la toate inspectoratele de poliție județene din țară, în căutarea polițistelor abuzate. Din verificările efectuate nu a reieșit că vreuna dintre angajatele din IPJ Vrancea a avut probleme cu superiorii din instituție, fapt pentru care nu au fost aplicate sancțiuni și nu au fost luate măsuri împotriva niciunui cadru al IPJ Vrancea.
   Alte verificări au fost efectuate la începutul lunii martie și au vizat modul de soluționare a unei plângeri depuse de un cetățean, care locuiește în alt județ, dar care are proprietăți în Vrancea. Pentru că nu și-a putut împărți moștenirea cu rudele, el a făcut sesizare la București, nemulțumit fiind de modul în care au acționat polițiștii care au făcut verificări în cazul său. Din discuțiile purtate cu polițiștii vrânceni, la vremea respectivă, sesizarea bărbatului a fost una neîntemeiată, însă ofițerii de la București au fost nevoiți să-i dea curs.
   Acum, ofițerii bucureșteni au revenit în Vrancea pentru a verifica o altă sesizare, ce are legătură cu cazul omului de afaceri Liviu Jitea.
   Pe data de 9 martie a.c., omul de afaceri Liviu Jitea și alte șapte persoane au primit mandate de arestare preventivă în dosarul afacerilor ilegale cu alcool cu un prejudiciu de opt milioane de euro. Procurorii au propus arestarea a 18 persoane, însă doar 8 dintre acestea au primit mandate. Este vorba despre Liviu Jitea, considerat liderul grupării, Raluca Milea, Mona Ionescu, Lucian Datcu, Cristea Stoica, Neculai Bica, Mihai Tucan și Alexandru Bortoș.
   Verificările începute ieri, la IPJ Vrancea nu i-au surprins pe unii dintre oamenii legii, care se așteptau să primească o vizită.

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?