Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

Primele păsări aveau patru aripi


   Primele păsări de pe Terra aveau patru aripi, afirmă paleontologii chinezi, al căror studiu a fost publicat joi în Statele Unite, fiind realizat pe baza analizei a 11 fosile foarte bine conservate, vechi de peste 100 milioane de ani. Până la acest studiu, numărul prea mic de exemplare descoperite care prezentau aceste caracteristici nu le-a permis cercetătorilor să afirme cu certitudine că toți acești strămoși îndepărtați ai păsărilor aveau pene pe membrele inferioare. „Aceste fosile furnizează noi informații, care pot să explice pe larg evoluția penelor”, a declarat Xing Xu, profesor la Academia chineză de științe, unul dintre autorii acestui studiu, publicat în revista Science.
   Fosilele, care reprezintă cinci specii de păsări străvechi, aparțin unor exemplare a căror talie era puțin mai mică decât aceea a unui curcan din zilele noastre. Ele sunt expuse la Muzeul naturii din Shandong Tianyu. „Cele 11 fosile noi acoperă multe goluri de la începutul evoluției păsărilor”, afirmă David Alexander, cercetător la Universitatea din Kansas, care nu a participat însă la realizarea studiului cercetătorilor chinezi. Cercetătorul american reamintește faptul că aproape toți paleontologii consideră că păsările descind dintr-o familie de dinozauri cu pene.
   Prima fosilă a unui exemplar considerat strămoșul comun al păsărilor de astăzi, Archaeopteryx, care a trăit în urmă cu 150 milioane de ani, descoperit în 1861, seamănă cu rezultatul unei încrucișări dintre o pasăre și un dinozaur, și avea la rândul său pene pe membrele inferioare. Cele 11 exemplare noi au trăit în urmă cu 100 milioane de ani – 150 milioane de ani, într-o perioadă care corespunde cu momentul în care un grup de dinozauri cu pene a evoluat pentru a deveni păsări, afirmă savanții chinezi.
   Aceste fosile arată faptul că acele membre inferioare acoperite de pene nu reprezentau un caz rar în evoluția păsărilor. „Noile fosile nu lasă loc niciunui dubiu: o morfologie cu patru aripi era curentă printre acele păsări străvechi, care au evoluat apoi și au păstrat doar două aripi”, explică David Alexander. Acea caracteristică a continuat să existe la primele păsări, înainte de a dispărea progresiv, atunci când membrele inferioare erau folosite pentru mers sau pentru prinsul prăzii.
   Studiul savanților chinezi nu răspunde însă întrebării următoare: cum erau folosite „aripile din spate” pentru a zbura? După părerea lui Xing Xu, ele formau o suprafață plană și plată care ar fi putut conduce la creșterea portanței și a manevrabilității. Sankar Chatterjee, un cercetător de la Universitatea Texas Tech, consideră că această configurație de tip „biplan” a primelor păsări ar fi putut permite o mai mare stabilitate în timpul planării, însă a făcut ca manevrele de la sol să devină mai dificile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?