Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

VIDEO: Consiliul Judeţean a repartizat banii către primării


   Consiliul Județean Vrancea a aprobat, ieri, repartizarea a 20 de milioane de lei către cele 73 de unități teritorial administrative din Vrancea. Din această sumă, 17, 6 milioane lei au fost împărțiți comunelor, iar 2,4 milioane lei au fost repartizați orașelor. Municipiul Focșani nu a primit niciun ban la această repartiție deoarece are venituri proprii foarte mari. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, i-a asigurat pe primarii comunelor vrâncene că va sprijini toate proiectele prioritare pentru comunitățile locale, indiferent de culoarea politică a aleșilor locali.

   Consiliul Județean Vrancea a aprobat, ieri, repartizarea sumei de 20 de milioane de lei către cele 73 de unități teritorial administrative din Vrancea. Sumele alocate variază între 50 de mii de lei și 702 mii lei. Consilierii PDL au solicitat suplimentarea sumelor alocate comunelor conduse de primari pedeliști, motivând că marea majoritate a acestor localități au arierate și proiecte pe care nu le pot finaliza. În replică, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, le-a spus consilierilor pedeliști că nu ar trebui să uite că, în ultimii ani, guvernele Emil Boc și Mihai Răzvan Ungureanu au emis acte normative prin intermediul cărora au furat banii autorităților publice locale, bani pe care  i-au direcționat către clientela de partid. Marian Oprișan a arătat că în acest mod au fost luate 6,7 miliarde lei noi, bani care i-au dat pe „telegondole și patinoare de plastic care nu au funcționat niciodată”.
   Pentru acest an, bugetul repartizat inițial este aproape același cu cel de anul trecut, însă există promisiunea că situația se va schimba după ce vor fi repornite motoarele economiei. „Guvernul Ponta, guvernul USL, a făcut un apel la autoritățile locale pentru acest an, până la rectificarea din luna iulie, pentru a înțelege situația. Banii care au dispărut în timpul guvernelor PDL, de această dată îi vom regăsi în salarii, în pensii și în viitoarele autostrăzi”, a afirmat președintele Marian Oprișan.
   Acesta a precizat că toate localitățile din județ au probleme financiare, atât pentru a asigura funcționarea cât și pentru proiectele de dezvoltare. Însă, a explicat șeful administrației județene, unele localități au și venituri proprii mari sau au primit mai mulți bani în urma repartizării fondurilor de către Direcția Generală a Finanțelor Publice. „Toate localitățile au probleme. Dacă este să fim sinceri cu noi, multe dintre aceste localități au venituri proprii. De exemplu, comuna Biliești a primit 4,3 miliarde lei vechi de la Finanțe, comuna Ciorăști a primit 3,65 miliarde lei vechi de la Finanțe. Câmpineanca este o localitate cu venituri foarte mari. Dacă, cumva, nu au raportat corect gradul de încasare a taxelor și impozitelor locale, înseamnă că au făcut foarte rău. Este valabil pentru toți colegii primari de la nivelul tuturor localităților”, a continuat președintele Consiliului Județean.

Investițiile prioritare vor fi finalizate în 2013

   Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, i-a asigurat pe primarii comunelor vrâncene că va sprijini toate proiectele prioritare pentru comunitățile locale, indiferent de culoarea politică a aleșilor locali. Oprișan a precizat că se va ocupa personal ca toate localitățile, indiferent de culoarea politică a primarilor, să primească fonduri pentru continuarea și finalizarea proiectelor pe care le au în derulare, dar a precizat că va exista o prioritizare a acestora și numai cele mai importante vor fi finalizate anul acesta.  „În ce privește investițiile, vă asigur că mă ocup de ele personal. Am dimensiunea a ceea ce înseamnă necesitate comunitară și a crea o viață mai bună cetățenilor comunităților noastre și vă asigur că pe parcursul anului 2013, investițiile prioritare vor fi finalizate”, a afirmat Marian Oprișan.
   Însă, a precizat acesta, nu trebuie uitat că guvernele PDL au început peste 3.500 de proiecte în ultimii ani, deși știau că nu sunt fonduri necesare pentru a le finaliza. Așa s-a ajuns să fie construite patinoare de plastic de 150 mii euro care nu au funcționat niciodată.  „În România se ajunsese ca un pod de 25 milioane de euro să coste 250 milioane, se va vedea la instituțiile abilitate în următoarele luni. Sau un drum național de 39 milioane euro costa 179 milioane euro. Vă încre-dințez că am întreaga deschidere, ca șef al administrației publice județene, ca investițiile să fie sub observația mea. Vă asigur că investițiile vor fi continuate. Guvernul USL și administrația județeană din Vrancea vor urmări îndeaproape prioritizarea acestor investiții. Prioritatea noastră va fi să terminăm ce putem, iar când motoarele economiei vor fi repornite, în cursul acestui an și anul viitor, nu voi ține cont de apartenența politică a primarilor”, a afirmat Marian Oprișan.

Fără bani pentru arieratele primăriilor

   Președintele Consiliului Județean nu a fost de acord ca primăriile care au gestionat corect fondurile proprii și nu au acumulat datorii să fie defavorizate la repartizarea fondurilor. Altfel spus, să primească mai puțini bani, iar cei care au acumulat datorii să primească mai multe fonduri. Åžeful administrației județene a afirmat că „nu este corect să se ia de la cei care au respectat legea fără să se întindă prea mult cu plapuma, să luăm de la cei care nu au arierate și să dăm celor cu arierate”. „Această practică trebuie să înceteze. Nu lansăm proiecte de investiții, nu lansăm proiecte pe care nu le putem susține din punct de vedere bugetar, care nu au acoperirea necesară pentru că nu este normal și este ilegal. A existat practica, până la schimbarea guvernului, «lasă domnu constructor, lucrează că mi-a promis mie ministrul că îmi dă banii direct». Ei, într-o zi nepotrivită a picat ministrul cu tot cu guvern și nu a mai apucat să le dea banii promiși, iar acum trebuie să luăm bani de la cei corecți să le dăm celor care au fost incorecți. Nu sunt de acord”, a încheiat preșe-dintele Marian Oprișan.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?