Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Traficanţi de etnobotanice arestaţi


   Trei bărbați și două femei, reținuți miercuri pentru 24 de ore, au fost arestați ieri seară. Ei au declarat recurs, dar până la judecarea acestuia vor merge totuși în arest. Cei cinci sunt cercetați pentru trafic de substanțe cu efect psihoactiv și constituire de grup infracțional organizat. Măsura reținerii a fost luată ca urmare a perchezițiilor efectuate miercuri, în șase imobile din Focșani și unul din Eforie Nord, unde au fost găsite jumătate de kilogram de etnobotanice și o sumă de bani, care provenea din comercializarea etnobotanicelor.

   Cele cinci persoane reținute miercuri seară, pentru trafic de substanțe cu efect psihoactiv și constituire de grup infracțional organizat au fost arestate. Judecătorii au stabilit ca Ionel Ispas, zis „Wilson”, Vasile Scarlat, zis „Wilsonică”, Constantin Cosmin Scârlet, Somna Carabulea și Gina Dragu  să fie arestați.
    Reamintim că miercuri dimineață, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate (SCCO) Vrancea cu sprijinul colegilor de la Galați și Constanța, dar și cu sprijinul Serviciului de Informații și Protecție Internă ( SIPI) Vrancea și al Serviciului Român de Informații (SRI) Vrancea, au descins în șase imobile din Focșani, situate în cartierul CFR și într-un alt imobil din Eforie Nord, județul Constanța, acolo unde locuiește Gina Dragu, în căutarea suspecților.
   În imobilele percheziționate, anchetatorii au găsit 500 grame de substanțe etnobotanice, 2 grame de hașiș, dar și suma de 8.000 lei, banii provenind din comercializarea substanțelor. Totodată, anchetatorii au ridicat și două cântare pe care suspecții le foloseau la cântărirea mărfii.
    „Analizând materialul probatoriu administrat în cauză,  D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Vrancea a emis împotriva lui I. Ionel, C. Somna, D. Gina, S. Vasile și S. Cosmin Constantin ordonanțe de reținere pentru 24 de ore, ei fiind prezentați Tribunalului Vrancea cu propunere de arestare preventivă. Cercetările continuă sub directa coordonare a procurorilor din cadrul DIICOT – Biroul Teritorial Vrancea, în vederea documentării întregii activități infracționale”, ne-au explicat anchetatorii.

Una dintre femeile arestate a deținut un magazin de etnobotanice în Vrancea

   Cele cinci persoane arestate nu au fost singurele care au ajuns miercuri la sediul Poliției și la Parchet pentru a fi audiate. Anchetatorii au audiat alte peste 20 de persoane, unele având calitatea de martori, altele de cumpărători.
   Unii dintre suspecți au ajuns la sediul Parchetului în papuci de casă, apropiații aducându-le încălțările la sediul instituției, în timpul audierilor. Anchetatorii ne-au spus că suspecții erau monitorizați de mai bine de patru luni, timp în care le-au vândut etnobotanice și investigatorilor sub acoperire. Persoanele audiate și-au recunoscut faptele, dar nu în totalitate. Acestea  au declarat că desfășurau astfel de activități doar atunci când rămâneau fără bani. Afirmațiile lor nu sunt susținute și de cei care au făcut cercetările în acest caz, polițiștii și procurorii menționând că zilnic, aceștia obțineau venituri însemnate din vânzarea etnobotanicelor.
   Anchetatorii ne-au spus că marfa era procurată de la Gina Dragu, femeia adusă de la Constanța pentru a fi audiată. De altfel, ea este veche în branșă, în condițiile în care acum câțiva ani, atunci când etno¬ botanicele se vindeau la liber, femeia era patroana un magazin de vise din Focșani.

Etnobotanicele au făcut zeci de victime

   Reamintim că în urmă cu cel puțin doi ani, etnobotanicele se vindeau la liber, în mai multe magazine din Focșani. Tinerii, în special adolescenți, făceau seară de seară coadă la micile magazine din scările de bloc unde drogurile se vindeau de pe rafturi sau din poșetele vânzătoarelor.
Polițiștii și autoritățile verificau aceste magazine aproape zilnic, însă eforturile lor erau inutile, în condițiile în care drogurile erau legale. Atunci, zeci de tineri au ajuns la spital după ce etnobotanicele le-au afectat sănătatea. Mai grav este că alții au murit din cauza acestor substanțe, care sunt mai periculoase decât drogurile.
   Ulterior, alarmate de numărul mare de consumatori, autoritățile au dat o hotărâre prin care magazinele de droguri trebuiau să fie situate la o distanță de câteva sute de metri de unitățile de învățământ și de alte locuri frecventate de tineri. Pentru că nici așa fenomenul nu a fost stopat, etno¬ botanicele care erau vândute ca îngrășăminte pentru flori au fost interzise prin lege. Asta nu înseamnă că aceste substanțe nu s-au mai vândut. La un moment dat, internetul era plin de anunțuri prin care se vindeau etno¬ botanice, comercianții promițând chiar livrarea substanțelor la domiciliu.

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?