Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Grădiniţele, sub atacul virozelor respiratorii


   Foarte mulți preșcolari au lipsit săptămâna aceasta de la grădiniță din cauză că s-au îmbolnăvit. Medicii spun că atunci când sunt observate primele semne de răceală, părinții nu mai trebuie să-și ducă la grădiniță copilul.

   Educatoarele au avut, săptămâna aceasta, mai puțini copii în grupe, mulți părinți anunțând că micuții lor sunt răciți. „Este un fenomen de două zile, iar copiii au lipsit în proporție de jumătate, la grupa mică, din cauză că s-au îmbolnăvit. Nu au fost pro-bleme în perioada cînd a fost gerul acela mare, dar iată că sunt acum. Dacă ieri (joi – n.r.) au fost 11 copii, astăzi (vineri – n.r.) am avut la clasă 10 copii. Sperăm ca de luni situația să revină la normal și să avem clasele din nou pline”, ne-a declarat Liliana Sandu, educatoare la Grădinița nr.19 din Focșani.
   Fenomenul este confirmat și de reprezentanții Inspectoratului Åžcolar Județean. „În urma inspecțiilor prin grădinițe am constatat că în această perioadă mulți copii lipsesc din cauza virozelor. Problema cu absențele este întâlnită la grupa mică unde frecvența la grădiniță în această perioadă este de chiar și mai puțin de jumătate. Educatorii își fac programul normal, iar când copiii revin se mai reia materia”, a precizat Lina Vlăsceanu, inspector pentru învățământ primar.
   La intrarea în grădiniță, copiilor de la program prelungit li se face triajul, iar dacă se constată că prezintă simptome ale gripei sau alte afecțiuni de sezon, copilul este trimis acasă. „La intrarea în unitate se face triajul epidemiologic, iar copiii care tușesc, au roșu în gât sunt trimiși acasă. Vin mai puțini copii, cu 30% în această perioadă și mă refer aici la toate grupele, dar în mod special lipsesc cei de grupă mică. Sunt cazuri de laringită, pneumonii, iar majoritatea au viroze. La întoarcerea în grădiniță ei aduc adeverință că sunt clinic sănătoși”, a spus Fănica Bud, director al Grădiniței nr.19 din Focșani.

Vremea caldă nu e bună

   Temperaturile crescute din ultima perioadă, care au favorizat circulația virușilor gripali, au îmbolnăvit sute de vrânceni, cei mai afectați fiind copiii.
   În ultimele zile, Secția de Pediatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Focșani s-a umplut de copii bolnavi de viroze și pneumonii. Potrivit reprezentanților unității medicale, în prezent sunt internați 50 de copii bolnavi de viroze și pneumonii. „Din cauza vremii capricioase, în ultima perioadă s-a mărit numărul copiilor ajunși la spital cu viroze și pneumopatii. Cele mai afectate categorii sunt copiii cu vârste între 0 și 1 ani, dar și cei cu vârste între 5 și 14 ani”, ne-a spus Alina Pelin, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean.
   Åži medicii de familie și pediatrii au avut de muncă în ultima perioadă, din cauza virozelor și pneumoniilor. Totuși, aceștia spun că numărul cazurilor nu este mai mare față de aceeași perioadă a anilor precedenți. „Nu pot spune că a crescut foarte mult numărul copiilor care vin la cabinet cu viroze sau pneumopatii. Este o situație normală pentru luna februarie, mai ales că cei mici frecventează colectivitățile, iar virușii circulă în această perioadă din cauza schimbărilor bruște de temperatură”, spune medicul pediatru Mirela Drăgan.
   Doctorii recomandă părinților ca la primul semn de boală să nu mai lase copilul să intre în colectivități și să se prezinte cu el la medic, pentru a primi tratamentul necesar. „Copiii trebuie să evite colectivitățile mai ales când cineva s-a îmbolnăvit deja. Pentru asta este rolul unui triaj epidemiologic, care ar trebui efectuat cu atenție în fiecare dimineață. În acest fel ar putea fi evitate foarte multe cazuri de îmbolnăviri. De asemenea, părinții trebuie să se prezinte cu copilul la medic la primul semn de boală, tuse, febră, dureri de cap, nas înfundat”, a mai adăugat medicul pediatru Mirela Drăgan.

Peste o mie de vrânceni bolnavi, oficial

   Potrivit informațiilor furnizate de medicii din cadrul DSP Vrancea, în săptămâna 28 ianuarie – 3 februarie, peste o mie de vrânceni au fost diagnosticați de medici cu viroze și pneumonii. Mai exact, 913 persoane au fost diagnosticate cu viroze respiratorii, 68 necesitând internarea în spital. Cea mai afectată categorie de vârstă a fost cea a copiilor, cu vârste între 5 și 14 ani, fiind diagnosticate 265 cazuri. De pneumonii s-au îmbolnăvit 278 persoane, starea a 109 dintre acestea fiind mai gravă, motiv pentru care au fost internate în spital. Au fost confirmate și două cazuri de gripă, la doi bărbați din Focșani și Câmpineanca, care au fost tratați în cadrul Secției de Boli Infecțioase a Spitalului Județean.
   Statistica oficială a îmbolnăvirilor nu este însă și cea reală. Mulți părinți își tratează copiii acasă, mai ales dacă aceștia nu mai sunt bebeluși, apelează la remedii homeopate sau naturiste, astfel că multe cazuri nu ajung să fie „contabilizate” de DSP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?