Ediția: Joi 10 Iulie 2025 Nr. 6917

„Este normal să-i apară dinţişorii în ordinea asta?”


   O cititoare, Simona B., vrea să afle de la medicul stomatolog Luminița Nedelcu, dacă este normală ordinea în care i-au apărut primii dințișori fetiței sale în vârstă de 11 luni. „Fetiței i-au ieșit primii incisivi de jos la 7 luni și jumătate, acum o săptămână i-a ieșit și un incisiv de sus. Acum am observat că i-a spart gingia un canin de jos și încă un incisiv de sus, dar din lateral. Este normal să-i apară dințișorii în ordinea asta?” întreabă Simona B..
   Medicul Luminița Nedelcu răspunde: „În mod normal caninul nu erupe în această perioadă, doar dacă sunteți sigură că acel dinte este într-adevăr caninul. Restul incisivilor sunt într-o normalitate a erupției dentare. Chiar dacă nu apar ca la carte, nu avem ce face. Fiecare pacient are normalitatea sa. Aveți foarte mare grijă la igienă. Copilul la această vârstă se spală cu periuța umedă, dar fără pastă. Vă mai aștept cu întrebări! Vă mulțumesc că vă preocupați de dinții copilului dumneavoastră!”.
   Dacă aveți întrebări legate de sănătatea dentară, ne puteți scrie pe adresele de e-mail roxana.sava@monitorulvn.ro sau redactie@monitorulvn.ro, iar în fiecare zi de luni, medicul stomatolog Luminița Nedelcu de la Clinica Stomatologică Dent Excel Focșani vă va răspunde în cadrul rubricii „Monitorul sănătății tale”.

Sănătatea orală, un lux sau o necesitate?

   Peste tot în jurul nostru se susține ideea (adevărată într-adevăr) că alimentația și exercițiul fizic sunt importante pentru sănătatea fizică și psihică a fiecărei persoane. Despre ceea ce nu se vorbește mai deloc, dar este foarte important este faptul că o gură sănătoasă este primul element important pentru un corp sănătos. Primul impact pe care îl avem în societate pleacă și de la sănătatea buco-dentară. Aceasta afectează de cele mai multe ori integritatea fizică și mentală a individului. Preocuparea permanentă a adulților trebuie să fie asigurarea unei sănătăți orale a copiilor, astfel încât dezvoltarea să fie armonioasă, fără boli care să pericliteze funcționalitatea corectă. Răspunsul tuturor întrebărilor pentru a promova sănătatea orală la copii este evaluarea corectă și periodică a riscului de carie și intervenirea cu măsuri preventive sau curative în funcție de nevoile pacientului. Cel mai ușor atât în medicina generală cât și în medicina dentară este prevenția. Cât de simplu poate fi într-o colaborare cu stomatologul să ascultăm niște indicații foarte clare, să le trecem prin filtrul minții, înțelegându-le pentru a le aplica cu succes pe copiii noștri.
   Mereu pe primul loc vom avea igiena buco-dentară. Trebuie să înțelegem o dată pentru totdeauna că fără această igienă orice tratament este în zadar. Nimic din ceea ce înseamnă igiena orodentară nu maltratează copilul. Totul trebuie luat într-o joacă, dar fără a-i lăsa copilului alternativa de a intra în joacă sau nu. Fermitatea, blândețea, răbdarea trebuie să fie calitățile nu numai ale medicului stomatolog ci și ale părinților.
   Alimentația corectă este încă un pas important într-o dentiție sănătoasă. Calitatea și cantitate alimentelor trebuie adaptate vârstei. Alimentele în starea lor naturală, fructele și legumele, nepreparate termic, netăiate și necojite în prealabil, spălate doar foarte, foarte bine și consumate zilnic ajung să fie până la urmă apreciate de copii exact la valoarea lor. Încercați, dragi părinți, să faceți din aceste obiceiuri, ticuri zilnice, dumneavoastră fiind primele exemple din viața lor.
   Controalele periodice la medicul stomatolog de două ori pe an. Acesta ajungând să cunoască destul de bine copilul va lua decizii foarte bune în ceea ce privește necesitatea fluorizării dentare pe cale generală sau locală și după vârsta de 6 ani, nevoia sigilărilor dentare.
   Prevenirea accidentelor, a obiceiurilor vicioase în care rolul cel mai important este supravegherea foarte bună.
   Evitarea fumatului la adolescenții noștri.
   Examinarea regulată a gurii pentru a observa primele semne de boală. O boală atât de șmecheră care poate rămâne fără niciun simptom o perioadă destul de lungă, pentru ca apoi, dintr-o dată parcă, să nu știm ce ne doare mai tare.
   PREVENÅ¢IA reprezintă, deci, un pas mic pentru copilașul nostru, dar un pas mare pentru adolescentul și adultul de mâine.

Stomatologul dumneavoastră, Luminița Nedelcu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?