Grădinița nr.4 din Focșani este mărul discordiei între conducerile Åžcolii „Ion Basgan” și Liceului „G.G. Longinescu”. Printr-o hotărâre de Consiliu Local, grădinița a fost trecută de sub tutela școlii în cea a liceului. Dacă directorul liceului este mulțumit, unitatea păstrându-și astfel personalitatea juridică, cel al școlii nu este. El spune că nu va mai putea înființa clase pregătitoare, din toamnă, având în vedere că legea prevede ca acestea să funcționeze la nivelul școlilor.
Grădinița nr.4 din Focșani a fost trecută din subordinea Åžcolii „Ion Basgan” în cea a Liceului „G.G. Longinescu” în ședința de Consiliu Local de săptămâna trecută. Profesorul Tiberiu Dima, directorul școlii, susține că decizia a fost luată fără consultarea Consiliului de Administrație al unității de învățământ. Directorul a redactat un memoriu ce urmează a fi înaintat Consiliului Local, în care sunt invocate toate motivele pentru care Grădinița nr.4 nu poate fi preluată de Liceul „G.G. Longinescu”.
Tiberiu Dima spune că unitatea este una de prestigiu, iar această decizie nu ar face altceva decât să o destabilizeze. „Trebuie să recunoaștem că organizarea clasei pregătitoare, deși considerată învățământ primar, necesită condiții de grădiniță. Părinții au fost foarte mulțumiți de soluția aleasă, lucru exprimat în toate fișele de opinie. Pe de altă parte, și părinții copiilor de la grupele mari din acest an școlar au formulat solicitări de continuare a școlarizării copiilor la clasele pregătitoare organizate pentru anul școlar 2013-2014, tot în spațiul grădinițelor”, a precizat Tiberiu Dima.
El este de părere că decizia a fost luată în necunoștință de cauză, prin urmare solicită reanalizarea situației. „Considerăm că hotărârea Consiliului Local, din data de 31.01.2013, nu a fost luată în deplină cunoștință de cauză asupra consecințelor pe planul organizării pe verticală a învățământului preșcolar cu cel primar. De aceea, vă rugăm să analizați această situație, prin prisma ultimelor măsuri adoptate de Guvern, pentru organizarea clasei pregătitoare la grădinițe, ce sunt structuri ale școlilor gimnaziale”, a adăugat directorul.
2.800 elevi la Åžcoala ,,Ion Basgan”
La Åžcoala „Ion Basgan” din Focșani învață, în două schimburi, 2.800 de copii. Mutarea clasei pregătitoare în același spațiu, din toamnă, ar impune schimbarea programului, în trei schimburi. Chiar dacă ar fi transformate cele trei laboratoare, tot nu s-ar rezolva problema spațiului, iar dotările pentru clasele pregătitoare nu ar fi adaptate vârstei copiilor. „Åžcoala «Ion Basgan» Focșani este apreciată de către părinți, care au încredere în prestația cadrelor didactice și în cuvântul managerului. Din acest motiv a ajuns la un număr de 2.800 elevi, când activitatea se derula în 3 schimburi. Acum activitatea se derulează în două schimburi, dar există riscul de a reveni la 3 schimburi. Nu dispunem de spațiu suficient și adecvat pentru clasele pregătitoare, mai ales că sălile acestor clase nu pot fi folosite în două schimburi. Din acest motiv, am solicitat organizarea claselor pregătitoare la grădinițele din vecinătatea școlii (Grădinița cu Program Normal nr. 4 și Grădinița cu Program Prelungit nr. 8, devenite, astfel, structuri conexe școlii conform HCL nr. 25 din 31.01.2012), cu personalul existent, educatori cu dublă specializare, fără a crea posturi noi și fără a provoca restrângeri de activitate la grădinițe”, a arătat Tiberiu Dima.
„Primim înștiințări pentru orice, însă lucrurile importante nu ni se aduc la cunoștință. Åžtiu că planul de școlarizare se mai poate reface și în luna februarie, pentru că cei de la Minister îl pot primi până în martie. Speranța mea este că se va reveni asupra deciziei”, a adăugat el.
Liceul „G.G. Longinescu” poate pierde personalitatea juridică
În vreme ce Åžcoala „Ion Basgan” se confruntă cu excedent de copii, Liceul „G.G. Longinescu” riscă să-și piardă personalitatea juridică din cauza numărului mic de elevi. Desființarea unui liceu ar fi o premieră pentru Vrancea.
De la an la an, numărul elevilor scade încontinuu, ajungând ca în prezent să aibă puțin peste 200 de elevi. Având în vedere că anul trecut i-a fost arondată Grădinița nr.3, s-a reușit întrunirea numărului minim de elevi pentru a funcționa, respectiv 300. „Am anunțat situația noastră la Inspectoratul Åžcolar, în sensul că numărul elevilor este insuficient pentru a forma minimul necesar de 300. Am aflat ulterior că ne-a fost arondată de la toamnă Grădinița nr.4, iar Grădinița nr.3, pe care o avem în acest an în subordine, va fi arondată Åžcolii nr.7. Eu fac toate demersurile pentru ca la Grădinița nr.3 să poată fi înființată clasă pregătitoare”, a precizat Åžtefan Moraru, director al Liceului.
Consiliul Local, singurul în măsură să decidă
Chiar dacă decizia adoptată de Consiliul Local nemulțumește, transferarea Grădiniței nr.4 în subordinea Liceului „G.G. Longinescu” nu poate fi contestată. Potrivit consilierului local Luminița Balaban, care este și inspector școlar general adjunct, Consiliul Local decide cu privire la organizarea rețelei școlare, nu conducerea unei școli. „Este hotărârea Consiliului Local. S-au respectat toate procedurile pentru realizarea rețelei școlare. Åžcoala «Ion Basgan» are o grădiniță în subordine, iar dacă Grădinița nr.4 este în structura Liceului, asta nu înseamnă că nu poate fi folosită locația pentru a se forma clase pregătitoare. Nu școala face rețeaua școlară”, a declarat Luminița Balaban.