Ediția: Vineri 1 noiembrie 2024 Nr. 6749
Ediția: Vineri 1 noiembrie 2024 Nr. 6749

Externarea din spital va costa, de la 1 martie


   Externarea din spital va costa, de la 1 martie, cel mai probabil 10 lei. Decizia a fost luată de Ministerul Sănătății, în urma discuțiilor purtate cu reprezentanții FMI, cu scopul de a controla internările nejustificate sau fictive și raportările false. Nu vor trebui să plătească niciun leu persoanele care ajung la Urgențe, în Ambulatoriul de specialitate, la medicul de familie sau cele care își fac analize medicale. Scutite vor fi și persoanele exceptate prin lege, respectiv copii, gravide, pensionari cu venituri sub 740 lei/lună, bolnavi incluși în programele naționale de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă, veterani de război. 
   Managerii unităților sanitare cu paturi din Vrancea susțin introducerea coplății, considerând că aceasta va ajuta la îmbunătățirea finanțării sistemului de sănătate. Constantin Mîndrilă, managerul Spitalului Județean de Urgență Focșani, este de părere că prin intermediul coplății se va ști exact numărul serviciilor medicale pe care le-a efectuat unitatea. „Din punctul meu de vedere, consider că este o măsură bună, pentru că așa se va ține o evidență a internărilor, pe baza acelei chitanțe, pe care pacientul o va primi la externare, după ce va plăti coplata. Așa se va ști clar cine iese din spital și cine se adresează spitalului să obțină sau nu un anume serviciu medical”, consideră managerul Mîndrilă.
   Åžeful Spitalului din Adjud, medicul Gheorghe Bercea, susține că introducerea sistemului de coplată pentru serviciile spitalicești va crește finanțarea sistemului de sănătate. El mai spune că suma de 10 lei nu este atât de mare, putând fi plătită de pacienți. „Am auzit că va fi introdusă coplata la serviciile efectuate în spital. Practic, aceasta va fi achitată la externare de către fiecare pacient și din câte am auzit, nu va depăși valoarea de 10 lei. Nu mi se pare o sumă mare pe care va trebui să o dea fiecare pacient externat, dar sunt sigur că va ajuta la îmbunătățirea finanțării sistemului de sănătate”, este de părere medicul Bercea.
   Managerul Spitalului din Panciu se întreabă ce se va întâmpla cu cazurile sociale care vor fi externate din spitale. „Nu pot să mă pronunț, dar mă gândesc ce vor face cazurile sociale? Ei din ce să plătească dacă nu au niciun venit? Aici e problema și trebuie făcute clarificări”, spune managerul Nicolai Mărăscu.

Coplată cu valoare modestă

   Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a declarat că în urma acordului cu FMI, s-a stabilit că măsura coplății în sistemul sanitar va fi implementată cu o „valoare modestă” doar în sistemul spitalicesc, la momentul externării, începând cu 1 martie. „În urma discuțiilor cu FMI, am ajuns la concluzia că putem să introducem numai limitat și pentru o perioadă de timp – ca să putem să controlăm costurile din sectorul cel mai cheltuitor, și anume sectorul spitalicesc – o coplată care, așa cum am convenit cu FMI, să aibă o valoare modestă, în sensul în care ea să fie utilizată strict pentru controlul costurilor. Adică, să știm cum se intră, cum se utilizează și cum se iese din sistem”, a explicat ministrul Sănătății. Prim-ministrul Victor Ponta a dat asigurări că valoarea coplății nu va depăși 10 lei la externare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?