Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

Medicii şi farmaciştii nu s-au familiarizat cu reţeta electronică


   De mai bine de trei săptămâni, medicii au voie să prescrie doar rețete electronice, dar foarte mulți dintre aceștia încă se confruntă cu probleme. De exemplu, sunt medici care nu știu că și rețetele electronice prescrise în sistem offline, mai exact cele care nu pot fi validate din cauza lipsei unei conexiuni la internet, pot fi date pacienților pentru a-și lua medicamente de la farmacii. Însă, sunt farmaciști care îi pun pe pacienți pe drumuri, din cauza neclarităților privind rețeta electronică. 
   Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea au emis o informare către toți furnizorii de servicii medicale, prin care oferă lămuriri privind variantele de prescripții valabile și funcționale. Există trei tipuri de rețete electronice valabile. „ONLINE, semnată electronic de prescriptor, validată electronic și încărcată online în SIPE. Se imprimă și aceasta, iar pacientul pleacă cu un A4 în care sunt 2 PRESCRIPÅ¢II (A5). Teoretic nu ar mai trebui parafată și semnată dacă este semnată electronic. Pentru a nu exista pro-bleme la farmacii, este bine ca pe hârtie medicul să pună totuși parafa și semnătura olografă; OFFLINE «de cabinet» (pentru cazurile în care nu funcționează internetul). Se emite din aplicația de pe calculator, poate fi validată online sau nu, poate fi încărcată online imediat în SIPE sau poate fi încărcată mai târziu, cu ocazia primei conectări a aplicației la SIPE. Încărcarea în SIPE este obligatorie până la sfârșitul lunii, altfel medicul poate fi penalizat. Se imprimă și pacientul pleacă cu un A4, în care sunt 2 A5, parafată și semnată. Dife-rența esențială față de cea de mai sus este că nu are semnătură electronică”, se arată în informarea transmisă de reprezentanții CAS Vrancea.
   Reprezentanții CAS recomandă farmaciștilor să accepte și rețetele pretipărite, care sunt prescrise de medici în cadrul vizitelor la domiciliul pacienților, unde nu au conexiune la internet. „OFFLINE pretipărită, «de domiciliu» (pentru vizitele la domiciliu, pentru situațiile când nu există curent electric sau nu funcționează internetul, ori este stricat calculatorul etc.). Se pretipărește un stoc suficient de formulare «de domiciliu» pe care se completează, ulterior, la nevoie, de mână (cu litere de tipar) datele de identificare ale pacientului, codul de diagnostic, medicamentele, data. Se înmânează pacientului 2 exemplare, de preferință A4 cu 2 A5 pe ea, dar există și posibilitatea de a fi tipărită fiecare rețetă pe câte un A4 pentru a fi mai lizibilă. Parafată, semnată și ștampilată, obligatoriu. Medicul trebuie să o transcrie în aplicație și să o încarce în SIPE cât de prompt poate.  Farmacia trebuie să introducă datele de identificare ale pacientului, ale persoanei care ridică medicația și ce medicamente eliberează”, se mai arată în informare.
   Reprezentanții CAS Vrancea îi atenționează pe medici că în cazul prescrierii unor substanțe stupefiante și psihotrope, legislația nu s-a schimbat. Acestea trebuie prescrise în continuare pe formularele autocopiante speciale, nu în sistem electronic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?