Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617

Patronii vrânceni s-au întâlnit cu ministrul Grapini


   Reprezentanții oamenilor de afaceri s-au întâlnit, ieri, cu Maria Gra-pini, ministrul delegat pentru IMM, Turism si Mediu de Afaceri pentru a discuta schimbarea regulilor de impozitare pentru servicii și turism. Subiectul principal al discuției a fost impozitul forfetar, măsură fiscală practicată și în alte state europene care diferă de falimentarul impozit minim introdus de Boc în 2009.
   Acest impozit forfetar, diferențiat în funcție de domeniul de activitate al firmei, ar urma să fie introdus din 2014, după realizarea unui studiu de impact de către Mi-nisterul de Finanțe. Abia în urma acestei analize se va stabili dacă va fi introdus impozitul forfetar și care să fie nivelul acestuia, nu așa cum a făcut fostul ministru pedelist Gheorghe Pogea în 2009 când a pus un impozit minim fără să țină cont de veniturile firmelor mici. De această dată, impozitul forfetar ar urma să vizeze în special restaurantele și barurile, acolo unde există informații referitoare la evitarea plății taxelor și impozitelor.
   Președintele Patronatului IMM Vrancea, Ion Roman, a arătat că, în cadrul întâlnirii, s-a propus ca Fiscul să prezinte o situație cu firmele care au avut activitate în ultimii doi ani, cu cifră de afaceri, profit. Roman a explicat că, în cazul microîntreprinderilor, adică a firmelor cu un număr mic de angajați și cifră de afaceri redusă, ar putea fi introdus un impozit plătit în două tranșe, fără raportări contabile. Acest sistem ar putea fi aplicat pentru frizerii, spălătorii auto, service-uri auto unde oricum nu se eliberează bonuri fiscale pentru serviciile prestate. „Am plecat încrezători pentru că cineva ne-a ascultat păsurile. Doamna ministru ne-a spus că are mandat din partea domnului prim ministru ca, împreună cu patronatele, să găsească soluții pentru dezvoltarea IMM-urilor, iar taxele și impozitele să fie așezate pe baze realiste”, a afirmat Ion Roman.
   Acesta a precizat că unul dintre subiectele discuției a fost eliminarea evaziunii fiscale, în special în domeniul tu-rismului, unde locuri de cazare sunt închiriate la negru în stațiunile turistice în vreme ce patronii de pensiuni și hoteluri sunt obligați să își plătească taxe și impozite. „Toată lumea trebuie să plătească taxe și impozite pentru ca noi, IMM, să nu plătim mai mult”, a explicat Ion Roman. De altfel, în Vrancea, niciun proprietar de cabană din Soveja sau Lepșa nu s-a înregistrat la Fisc în cursul anului trecut pentru a plăti impozit pentru turiștii cazați în locuință.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?