Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

Primăriile nu au bani pentru intervenţii în situaţii de urgenţă


   Aproape jumătate din conducerile primăriilor vrâncene nu s-au înghesuit, anul trecut, să participe la cursurile de pregătire pentru intervenții în situații de urgență. Bilanțul pentru 2012 al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență arată că doar 54,6%, adică 34 din cele 65 de persoane cu funcții de conducere din primării, care au fost planificate, au participat efectiv la cursurile derulate la Centrul Zonal de Pregătire Bacău. Absențele au fost motivate în special prin lipsa fondurilor necesare participării la astfel de cursuri.
   De asemenea, lipsa banilor este motivul pentru care tehnica din dotarea serviciilor vo-luntare pentru situații de urgență este învechită și uzată atât moral cât și fizic. „Au absentat primarii localităților Ja-riștea și Fitionești, viceprimarii localităților Cotești, Nereju, Tulnici, Vintileasca și Valea Sării, secretarii loca-lităților Tătăranu, Vulturu, Valea Sării, Vidra, Broșteni, Negrilești, Vintileasca, Chiojdeni, Mera, Andreiașu de Jos, Sihlea, Năruja, Nistorești, Nereju, Spulber, Tulnici, Dumitrești, Gugești, Garoafa, Milcovul și Fitionești„, se arată în raport.
   Absențe au fost înregistrate și la instructajul de pregătire anual cu președinții comitetelor locale pentru situații de urgență, unde prezența a fost de 78%. O altă disfuncționalitate prezentată în bilanț este „neimplicarea preșe-dinților comitetelor locale pentru situații de urgență în desemnarea și instruirea unor persoane pentru a asigura permanența la sediul primăriilor în situații de urgență și pentru a folosi mijloacele tehnice de comunicații aflate la dispoziție”. Astfel, în unele cazuri nu a fost instituită permanența, iar în alte cazuri deși a fost instituită permanența, persoana desemnată nu avea acces la tehnica de comunicații sau nu avea cunoștințe cu privire la modul de funcționare a acesteia.
   Nu în ultimul rând, pregătirea membrilor serviciilor voluntare pentru situații de urgență nu se execută în conformitate cu planurile de pregătire existente la nivelul localității, iar formele de pregătire nu sunt adecvate corespunzător cu activitatea profesională specifică desfășurată și lipsește tehnica necesară intervențiilor specifice perioadei de iarnă, folosită  în special pe timpul ninsorilor abundente și viscolului. „Nivelul de înzestrare al serviciilor voluntare pentru situații de urgență este în continuare redus, iar materialele și tehnica existentă sunt uzate moral și fizic, necesitând fonduri mari pentru menținerea acestora în stare de funcționare”, se arată în raport.
   Prefectul Cătălin Popescu a propus mai multe măsuri pentru îmbunătățirea activității atât la nivelul județului cât și în ceea ce privește activitatea comitetelor locale pentru situații de urgență. Este vorba despre alocarea de fonduri atât pentru participarea la cursurile de pregătire cât și pentru dotarea cu materiale necesare intervențiilor. „Pentru îmbunătățirea activității Comitetului județean pentru situații de urgență se vor avea în vedere următoarele aspecte: continuarea demersurilor privind operaționalizarea Centrului Județean de Comandă pentru Situații de Urgență; continuarea aprofundării, aplicării stricte și unitare a prevederilor legislației specifice privind managementul situațiilor de urgență de către toți factorii cu responsabilități și atribuții în domeniu; sensibilizarea autorităților administrației publice locale cu privire la intensificarea activității de informare și prevenire a situațiilor de urgență în rândul populației; analiza posibilității achiziționării unor categorii de tehnică adecvată intervențiilor în situații de urgență generate de manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase specifice perioadei de iarnă”, precizează raportul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?