Învățarea tangoului, în care raportul cu partenerul de dans este esențial, este utilizată în spitalele argentiniene ca terapie prin care bolnavii mintal, dar și pensionarii sunt ajutați să reia legătura cu lumea. ‘Ceea ce face tangoul atât de special este îmbrățișarea, creând un fel de relație de dragoste’, a afirmat Silvina Perl, coordonatoare a Atelierului de tango de la Spitalul de psihiatrie Borda, una dintre instituțiile din Buenos Aires care adoptă ca terapie dansul provenit din regiunea Rio de la Plata.
Magia tangoului, apărut la sfârșitul secolului al XIX-lea la periferiile orașelor Buenos Aires și Montevideo și declarat în 2009 de către UNESCO parte a Patrimoniului mondial al umanității, ajută mai bine la vindecarea bolnavilor, a explicat Perl. ‘Tangoul nu vindecă singur, dar cel puțin timp de o oră de curs, pacienții nu au halucinații: ei sunt concentrați să execute bine pașii de dans’, a adăugat ea.
Borda este un spital de psihiatrie pentru bărbați, dar există femei care o ajută benevol pe Silvina Perl să predea acest dans dificil unui număr de aproximativ 20 de pacienți, care avansează timid, făcând primii lor pași într-o atmosferă calmă și festivă. Atelierul de tango de la spitalul public Ramos Mejia din Buenos Aires folosește aceeași tehnică pentru un public diferit: vârstă a treia. De această dată este vorba de combaterea depresiei și a senzației de gol care îi amenință pe cei care au ieșit la pensie după o viață extrem de activă.
Expresia ‘este nevoie de doi pentru a dansa tango’, utilizată pentru a explica responsabilitățile care sunt adesea împărțite în orice relație, pare să fie cheia efectului terapeutic al Atelierului de tango de la Spitalul Borda. ‘Psihoza se tratează și cu ajutorul tangoului deoarece acest dans constituie un limbaj care constrânge bolnavul să stabilească un raport cu celălalt, atunci când celălalt nu există în lumea sa’, a subliniat Silvina Perl.