Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Folosirea petardelor, pocnitorilor şi artificiilor, sancţionată cu închisoarea


   Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase le-au pus gând rău celor care vând sau folosesc articole pirotehnice. Potrivit oamenilor legii, articolele pirotehnice sunt de mai multe feluri. Din categoria 1 fac parte articolele pirotehnice de divertisment, care se subclasifică în patru categorii. Din categoria 1 fac parte articolele pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut și un nivel de zgomot neglijabil, acestea fiind destinate utilizării în spații restrânse. Din categoria 2 fac parte articolele pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc scăzut și un nivel de zgomot scăzut, sunt destinate utilizării în exterior, în spații restrânse, și pot fi utilizate exclusiv de pirotehnicieni. Din categoria 3 fac parte  articolele pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc mediu, sunt destinate utilizării în spații deschise, vaste, al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătății umane, putând fi utilizate exclusiv de pirotehnicieni, iar din cea de-a patra categorie fac parte articolele pirotehnice de divertisment de mare risc, destinate utilizării exclusive de pirotehnicieni și al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătății umane.
   În cea de-a doua categorie de articole pirotehnice se găsesc cele de scenă, care se clasifică în două categorii. În categoria T1 intră articolele pirotehnice pentru utilizarea pe scenă, care prezintă un risc scăzut, putând fi utilizate exclusiv de pirotehnicieni, iar în categoria T2 intră articole pirotehnice pentru utilizarea pe scenă, ce prezintă risc, ce sunt destinate utilizării exclusive de pirotehnicieni. În cea de-a treia categorie intră alte articole pirotehnice, care se clasifică în două subcategorii, denumite P1 și P2.
   Potrivit polițiștilor, este interzisă deținerea, utilizarea și vânzarea către pu¬ blicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 și 4, a articolelor pirotehnice de scenă T1 și T2 și a altor articole pirotehnice din categoria P2. Articolele pirotehnice de divertisment din categoria 1 și P1 pot fi puse la dispoziția publicului cu vârsta peste 16 ani. Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai după ce iau măsuri de protejare a persoanelor din jur, a bunurilor materiale și a mediului.
   Oamenii legii mai spun că între orele 24.00-6.00, folosirea articolelor pirotehnice este interzisă, cu excepția perioadelor autorizate, precum și a evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale. De asemenea, acestea nu trebuie folosite la o distanță mai mică de  50 metri de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 metri față de cele cu peste 4 niveluri, dar și la o distanță mai mică de 500 metri de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze.
   Organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 și 4 este permisă numai în condițiile în care există acordul primăriei, al Inspectoratului pentru Situații de Urgență și avizul Inspectoratului Județean de Poliție. „Orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an. Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1 către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, precum și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an”, transmit polițiștii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?