Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

Atenţie la coşurile de evacuare a fumului!


   Coșurile de evacuare a fumului necurățate sau defecte provoacă multe incendii în perioada sezonului rece. Ultimul incendiu provocat de un coș de fum a fost înregistrat zilele trecute, la Mera. Din păcate, atunci, o bătrână de 89 de ani a murit carbonizată.
   Pompierii spun că în perioada sezonului rece, cele mai multe incendii se înregistrează la gospodăriile cetățenești. Pericolul de izbucnire a incendiilor crește din cauza exploatării intense, și uneori neco-respunzătoare, a sistemelor de încălzire și a coșurilor de evacuare a fumului, defecte sau necurățate. În primele 9 luni ale anului 2012 au avut loc 62 de incendii, ce au avut drept cauză coșul, burlanul de fum defect sau necurățat corespunzător, mijloacele de încălzit lăsate nesupravegheate și cenușa, jarul ori scânteile provenite de la mijloacele de încălzit. Multe din aceste evenimente nefericite puteau fi evitate dacă se luau la timp măsurile corespunzătoare.
   Pompierii spun că cetățenii ar trebui să-și verifice sobele, canalele și coșurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile din apropiere.  De asemenea, sunt necesare tencuirea și văruirea părții din pod a coșului de fum, în scopul sesizării fisurilor, deoarece căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coș de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona acestuia există materiale combustibile sau elemente de construcție, cum ar fi grinzi, bârne, suport acoperiș și altele.
Totodată, ușițele sau locurile speciale prin care se curăță de funingine coșurile și sobele trebuie închise sau astupate ermetic după terminarea operațiunii de curățire.
   Coșurile de fum din cărămidă tencuită trebuie să fie izolate față de elementele combustibile ale planșeelor, prin îngroșarea zidăriei coșurilor, iar în spațiul dintre coș și planșeu trebuie introdus un strat termoizolant. În fața ușiței de alimentare a sobei, pardoseala combustibilă se protejează cu tablă metalică și niciodată nu trebuie băgate în sobă lemne cu lungimea mai mare decât focarul.
Sobele de metal trebuie să fie amplasate la distanță de minim un metru față de pereții din lemn sau alte materiale ce se pot aprinde ușor și nu trebuie așezate direct pe pardoseala combustibilă. Pompierii mai spun că focul nu trebuie să fie aprins cu benzină sau alte lichide inflamabile. Ei adaugă că sunt interzise depo-zitarea materialelor combustibile deasupra sobelor, uscarea hainelor sau a altor materiale combustibile pe sobe ori în imediata apropiere a lor, funcționarea sobelor supraîncălzite sau folosirea sobelor cu uși defecte.
   Pentru centralele termice, pompierii recomandă ca instalațiile de încălzire centrală să fie amplasate în ansamblul unei clădiri, în clădiri independente ori alipite acestora, în conformitate cu prevederile normativelor tehnice specifice, iar coșurile și canalele de fum să fie din materiale incombustibile rezistente la foc. Sunt interzise neechiparea centralei cu aparate de măsură și control a temperaturii, presiunii din cazan și conducte, indicatoare de nivel pentru combustibil, supape de siguranță sau nefuncționarea acestor aparate, depozitarea combustibilului în interiorul centralei, depozitarea în încăperea centralei termice a unor obiecte sau materiale ce nu au legătură cu exploatarea acesteia și suplimentarea cu combustibil.
   Pompierii spun că prin respectarea acestor sfaturi privind ocrotirea propriilor gospodării de acest dușman care este INCENDIUL, puteți trăi în liniște, fără grija că viața și bunurile materiale agonisite vor fi mistuite de flăcări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?