Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Video și GALERIE FOTO: Ziua Recoltei, festivalul legumelor şi al fructelor autohtone


   Legumicultorii din Vrancea au venit ieri cu mic cu mare, în Piața Moldovei din Focșani, pentru a-și etala cele mai frumoase legume, rodul muncii lor de peste an. Din Ră-dulești, Gugești, Bolotești, Bizighești sau Nănești, toți producătorii agricoli s-au prezentat ieri cu produse care de care mai frumoase, făcînd parcă în ciudă secetei care i-a lovit în acest an. Pentru a marca evenimentul, la Ziua Recoltei au fost prezenți ieri, primarul Decebal Bacinschi, prefectul Cătălin Popescu, consilieri locali, dar și Ioannis Maronitis , vicepreședintele Federației Mondiale a Asociațiilor și Centrelor UNESCO. „Å¢in să mulțumesc producătorilor pentru ceea ce au făcut și pentru că au fost alături de noi. Fără acești producători noi nu am putea funcționa”, a declarat la festivitatea de deschidere Fănică Popa, directorul Administrației Piețelor.
   Atmosfera a fost înveselită de Ansamblul Folcloric Å¢ara Vrancei, condus de Maria Murgoci. Cântecele tradiționale de dragoste și voie bună, dar și dansurile au transformat atmosfera din piață în una de petrecere de zile  mari. Dincolo de veselia specifică sărbătorii, în spatele acestui eveniment se ascunde munca de zi și noapte a celor care lucrează într-unul dintre cele mai grele domenii, legumicultura. Pe tarabe, aceștia și-au expus cele mai frumoase legume cum ar fi varză, conopidă, morcov, vinete și gogoșari, castraveți, roșii. „De vreo cinci ani ne-am apucat de agricultură. Am fost dată afară din serviciu, apoi am mai lucrat la diverși patroni și m-am gândit că decât să hămălim pentru alții mai bine pentru noi. Este multă muncă, îți trebuie apă, instalații de irigat, oameni tocmiți cu ziua. Avem un hectar de teren și punem roșii, castraveți, varză, roșii. Producția a fost multă și dacă vrei să vinzi trebuie să mai lași din preț pentru că altfel nu se cumpără. Suntem șase care muncim ca să scoatem produsele astea, eu, soțul și cele două fete pe care le am și cu ginerii”, ne-a declarat Mariana Stoicescu din Urechești.
   Zeci de participanți s-au înscris la concursurile cele mai mari și mai frumoase produse, unde în coșuri, producătorii au așezat tot felul de legume și fructe. Printre legumele așezate frumos cea mai semeață era o varză care cântărea, după cum era scris pe etichetă, 10 kilograme. Anul acesta, producătorii au adus și coșuri cu fructe de pădure, ciuperci pleurotus crescute în crescătorie și au aranjat și cele mai frumoase tarabe.
   Dintr-o varză și câțiva gogoșari, ajutată de dovlecei, un producător a încropit Miss Recolta 2012, de altfel cea mai ingenioasă prezentare a legumelor.

Dovlecii pentru plăcinte, căutați de restaurante

   Printre tarabele pline de legume cei mai dolofani s-au dovedit a fi dovlecii, care cântăreau câteva kilograme bune. „Li se spune plăcintari. Au miezul galben și zemos sunt dulci și sunt foarte buni pentru plăcinte. Așa cresc ei mari. Am vândut cîteva sute de kilograme la un restaurant și aceștia mi-au rămas și i-am adus aici și i-am așezat așa într-un mod tradițional alături de fructe și de câțiva struguri. A ținut Dumnezeu cu noi și a fost foarte cald și s-au copt. Cine muncește cu adevărat poate să trăiască și din agricultură”, ne-a declarat Nicoleta Stoicescu, din Cotești.
   Cine a dorit să își facă aprovizionarea pentru iarnă a avut la dispoziție, pe lângă produse pe alese, și prețuri mici. Roșiile se vindeau cu 3 lei kilogramul, varza 1 leu, la fel și conopida, morcovul 1,5 lei pentru un kilogram.  Prețuri modice au fost și pentru  producătorii care au participat la Ziua Recoltei.
Petrecerea a ținut până după amiază când producătorii și-au strâns tarabele cu speranța că și anul viitor va fi cel puțin la fel de bogat în legume ca acesta. Nu de alta, dar legumicultorii și-au propus să demonstreze că, în ciuda proverbului „Mâncarea-i fudulie, băutura-i temelie”, și în Vrancea se pot face legume frumoase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?