Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

Diplomele universităţilor acreditate din România, recunoscute în Franţa


   Diplomele universitățior acreditate din România vor fi recunoscute în Franța și invers, după ce Parlamentul va ratifica tratatul semnat joi, la București, de ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, și ambasadorul Franței în România, Philippe Gustin.„Există o Convenție internațională de la Lisabona care, în principiu, pune în lege posibilitatea recunoașterii diplomelor, dar recunoașterea efectivă revine celor două state. Statele decid prin semnarea unui tratat, de genul celui semnat de noi astăzi, care va fi ratificat de Parlament și prin care, apoi, devine lege obligatorie pentru cele două state recunoașterea diplomei univeristare”, a explicat ministrul Educației.
   Andronescu a mai spus că Universitatea Politehnica București (UPB) recunoștea fără probleme stagiile făcute în Franța de studenți români.
Prin acest tratat, recunoașterea diplomelor devine valabilă fără acordul dintre universități, cum se practică atunci când nu există un astfel de acord.
   „Recunoașterea diplomelor devine obligatorie după ratificarea tratatului, pentru orice program de studiu acreditat. Sigur, până la sfârșitul acestui an, tratatul va fi ratificat de Parlament”, a mai spus ministrul Educației. Potrivit Ecaterinei Andronescu, Franța primește la studii, în învățământul superior, cei mai mulți studenți.
   În universitățile din România sunt mulți studenți francezi, iar în ultimii ani, numai la Medicină au venit peste 1.500 de de tineri. „Cred că valoarea școlii de medicină din România este un atu pentru tinerii francezi care vin să învețe la noi”, a mai spus Andronescu.
   Rectorul Universității București, Mircea Dumitru , crede că tratatul încheiat cu Franța va reduce birocrația. „După știința mea, nu au fost probleme cu studenții care au studiat în Franța. În toate cazurile, le-au fost recunoscute stagiile de pregătire, iar asta, cu certitudine, în baza propriilor acorduri bilaterale”, a mai spus rectorul UB.
   Tot joi, Universitatea din București a primit de la Ambasada Franței cheile Vilei Noël, unde va funcționa Centrul Regional Francofon de Studii Avansate în Åžtiințe Sociale (CeReFREA – Centre Régional Francophone d’Études Avancées en Sciences Sociales).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?