Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

150 de focşăneni, scoşi de pe lista beneficiarilor de ajutoare pentru căldură


   După ce au dat declarații pe proprie răspundere în care au mințit, peste 150 de persoane au rămas fără ajutoarele de căldură. Alte 240 de persoane au fost încadrate în alte categorii de venit și li s-a modificat valoarea subvenției primite.

   Inspectorii de la Serviciul Public Local de Asistență Social (SPLAS) din cadrul Primăriei municipiului Focșani au verificat în perioada decembrie 2011- septembrie 2012, peste 2.200 de cereri pentru ajutoarele de încălzire. Dintre acestea, aproximativ 1.800 au fost destinate subvenției pentru energie termică, peste 400 subvenții pentru gaze naturale și aproximativ 200 pentru combustibilul solid, respectiv lemne. „Aceste verificări s-au făcut la cererea Agenției Județene pentru Prestații și Intervenții Sociale (AJPIS) în temeiul articolului 30, alineatul 1 din Ordonanța nr. 70 din 201i”, ne-a declarat Mihai Ciubotaru, directorul SPLAS Focșani.
   În urma anchetelor sociale, inspectorii SPLAS  au făcut propuneri pentru emiterea de dispoziții de către primarul municipiului Focșani pentru modificarea valorii subvenției, pentru completarea dosarului pentru subvenție sau pentru încetarea dreptului la ajutor. În astfel de situații au fost peste 240 de persoane cărora inspectorii le-au cerut să aducă acte care să dovedească informațiile completate în declarații sau au primit ajutorul pentru încălzire modificat. Pentru alte peste 150 de persoane inspectorii SPLAS au trimis recomandarea ca plata acestor ajutoare să înceteze pentru că s-a constat că datele care erau trecute în declarații nu erau cele corecte.
   Potrivit reprezentanților SPLAS, motivele pentru care s-a ajuns în această situație diferă de la caz la caz. În general, inspectorii au constatat că de la data depunerii declarațiilor și până la finalizarea perioadei de primire a subvenției, venitul pe membru de familie a suferit modificări sau nu existau documente care să ateste calitatea de proprietar a celui care a depus cererea pentru subvenție. „Poate între timp unul dintre membrii familiei care era șomer și-a găsit un loc de muncă sau dimpotrivă lucra și a fost dat în șomaj. O altă situație cu care inspectorii s-au confruntat este lipsa actelor de proprietate ale imobilului  pentru care s-a cerut subvenție. Este vorba despre tineri cărora părinții le-au lăsat apartamentul ,dar nu au întocmit și actele necesare”, ne-a declarat Mihai Ciubotaru.
Inspectorii de la SPLAS care au făcut verificări în teren au constatat în unele cazuri că deși s-a solicitat subvenție pentru încălzire, la adresa de domiciliu nu locuia nimeni. „S-a observat că la avizierul asociației de proprietari nu era trecută nicio persoană la întreținere”, a adăugat Mihai Ciubotaru.

Bunurile deținute te pot lăsa fără subvenție

   Potrivit Ordonanței 70, cea care reglementează modalitatea de acordare a ajutoarelor de încălzire, sunt excluse de pe lista beneficiarilor persoanele care dețin mai multe imobile. În aceeași situație sunt și persoanele care dețin autoturisme cu o capacitate cilindrică care depășește 1600 centimetri cubi, cele care dețin utilaje de prelucrare a lemnului cum ar fi gatere, drujbe. Nu pot primi ajutoare la încălzire persoanele care dețin în zona colinară și de șes peste 2 hectare de teren arabil sau livadă sau teren forestier pe o suprafață mai mare de 2 hectare. Pe lista exclușilor sunt și cei care dețin bărci cu motor, utilaje de prelucrare agricolă cum ar fi prese de ulei, moară de cereale. Pe lista bunurilor care aduc excluderea de la aceste ajutoare sunt și posesorii de bărci cu motor, autoutilitare, remorci și șalupe.
   Criteriul principal de acordare al acestor subvenții rămâne venitul obținut pe membru de familie. Plafonul maxim de venit net mediu lunar pe membru de familie pentru care se pot primi ajutoare la încălzire s-a modificat doar pentru cei ce beneficiază de sistem centralizat și anume până la 786 de lei în cazul familiilor și până la 1.082 lei în cazul persoanelor singure. Pentru celelalte categorii, plafonul rămâne cel de 615 lei/venit net/membru de familie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?