Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

Crucea Roșie organizează cursuri de acordare a primului ajutor


   Filiala de Cruce Roșie Vrancea face înscrieri pentru cursul de acordare a primului ajutor, pe care îl va demara în perioada următoare. Conducerea instituției de caritate face apel la angajatori să desemneze persoane care să fie școlite în aplicarea manevrelor care, aplicate profesionist și la momentul oportun, pot salva chiar vieți.
   „Menționăm faptul că pentru societăți este obligatoriu desemnarea lucrătorilor pentru acordarea primului ajutor, conform articolului nr. 10 din Legea 319/2006 privind securitatea și sănătatea în muncă”, a declarat Rodica Davidean, directorul Filialei de Cruce Roșie Vrancea. 
La aceste cursuri se pot înscrie toate persoanele care doresc, fie că sunt elevi sau studenți, salariați sau pensionari, individual sau în grupuri. Pentru elevi, studenți și parteneri ai Crucii Roșii, costul cursului va fi de 100 lei, iar pentru adulți, alții decât cei indicați la prima categorie de persoane, 150 lei. Pe parcursul a 12 ore, repartizate în două zile, cursanții vor învăța de la formatori acreditați, având la dispoziție toată logistica necesară, cum să acorde primul ajutor în toate situațiile în care se impune acest lucru. Cursurile se vor desfășura la clădirea Galeriilor de Artă din Focșani. La final, participanții vor primi certificate care le atestă pregătirea.
   Aceste cursuri se înscriu în proiectul lansat de Crucea Roșie Română la Gala din septembrie, cu motto-ul „A ști sau a nu fi”. Sub această deviză se va desfășura una din cele mai importante activități ale acestei societăți, și anume acordarea primului ajutor în caz de dezastre și calamități naturale, accidente la locul de muncă, accidente de circulație al căror număr este în continuă creștere. „A ști este similar cu a salva o viață. A nu fi înseamnă a lăsa un om să se zbată în suferință sau chiar să moară. Alegerea ne aparține!”, au transmis reprezentanți ai Crucii Roșii. 
   Drept urmare, în cadrul acestui proiect lansat de Crucea Roșie în parteneriat cu Televiziunea Română, la care au aderat foarte multe personalități din viața publică, s-a propus ca în fiecare sat, în special în cele foarte îndepărtate de unitățile sanitare, să existe cel puțin o familie care să cunoască manevrele corecte de acordare a primului ajutor. Acest lucru se va realiza și în județul nostru, începând cu satul Târâtu, comuna Poiana Cristei. „Dintr-o anchetă stradală realizată de Crucea Roșie Română, s-a constatat că foarte mulți oameni, tineri sau mai puțin tineri, nu cunosc aceste manevre, sau știu cutume care nu corespund din punct de vedere științific cazuisticii. Vă prezentăm un mic exemplu: pentru epistaxis (scurgeri de sânge nazale), toți participanții la interviu au indicat ca manevra capul pe spate și mâna opusă ridicată. Normal, manevra constă în aplecarea capului și compresiune cu degetul pe nara opusa, pentru a nu se scurge sângele în căile aeriene respiratorii”, a declarat Lidia Boc, voluntar al Filialei de Cruce Roșie Vrancea.
   Înscrierile pentru cursul de acordare a primului ajutor inițiat de instituția vrânceană de caritate se fac zilnic, între orele 9.00-16.00, la sediul Filialei din strada Dimitrie Cantemir, nr. 5.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?