Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

„Scrisoare despre Dumnezeu” scrisă de Einstein, scoasă la licitaţie pe internet


   O scrisoare celebră scrisă de Albert Einstein cu un an înainte de a muri, în care renumitul fizician își exprimă opiniile pe care le avea asupra religiei, va fi scoasă la licitație pe site-ul eBay în această lună. Prețul de pornire este de 3 milioane de dolari. Supranumită „Scrisoare despre Dumnezeu” (God Letter), textul acelei scrisori oferă indicii prețioase despre gândurile și opiniile pe care Albert Einstein, considerat unul dintre cei mai inteligenți oameni din lume, le avea despre religie, Dumnezeu și orânduirile umane primitive. Licitația este organizată de casa de licitații Auction Cause cu sediul la Los Angeles.
   Albert Einstein a scris această scrisoare în limba germană, pe 3 ianuarie 1954, pe o hârtie cu antetul Universității Princeton din Statele Unite și este adresată filosofului Erik Gutkind, după ce fizicianul citise cartea acestuia, intitulată „Choose Life: The Biblical Call to Revolt”. „Pentru mine, cuvântul «Dumnezeu» nu este nimic mai mult decât expresia și produsul slăbiciunii omenești, Biblia este o colecție de legende onorabile dar primitive, care sunt însă destul de copilărești. Nicio interpretare, oricât ar fi ea de subtilă, nu ar putea să-mi schimbe părerea despre ea”, scria savantul de origine germană, care a câștigat în 1921 premiul Nobel pentru fizică.
   Actualul proprietar, anonim, al scrisorii, care va fi scoasă la vânzare cu plicul, timbrele și ștampila poștală originale, a cumpărat scrisoarea la o licitație organizată de casa Bloomsbury Auctions la Londra, în 2008, pentru suma de 404.000 de dolari. De atunci, scrisoarea a fost păstrată într-un seif cu temperatură controlată electronic, într-o instituție publică. Deși prețul de pornire al licitației de pe eBay este de 3 milioane de dolari, reprezentanții casei Auction Cause se așteaptă ca scrisoarea să fie achiziționată la un preț dublu sau chiar triplu. Licitația va avea loc în perioada 8-18 octombrie, pe site-ul www.einsteinletter.com.
   În urmă cu 10 ani, ultima scrisoare scrisă de Albert Einstein s-a vândut la licitație cu peste 2 milioane de dolari. Albert Einstein a publicat, în 1905, teoria relativității restrânse, completată în 1915 cu teoria relativității generalizate, în care a afirmat că timpul accelerează sau încetinește în funcție de viteza de deplasare a unui obiect în spațiu, relativ la poziția unui alt obiect. Teoria relativității a lui Einstein se află la originea a numeroase romane science-fiction, care pun accentul pe distorsiunea timpului și a spațiului.
Albert Einstein a fost recompensat în 1921 cu premiul Nobel pentru fizică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?