Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

Adolescenţii învaţă să conducă periculos de la părinţi


   Un studiu realizat în Statele Unite ale Americii a arătat că părinții sunt un exemplu pentru copiii lor nu doar atunci când fac lucruri bune la volan, ci și atunci când greșesc. Adolescenții care conduc agresiv sau periculos au șanse mari să fi preluat acest comportament de la părinții lor, arată un studiu la care au participat mai mult de 1.700 de persoane și care s-a desfășurat în Statele Unite ale Americii.
   Majoritatea adolescenților care au participat la studiu au recunoscut că iau decizii proaste când se află la volan. De exemplu, nouă din zece persoane au spus că vorbesc la telefonul mobil în timp ce conduc, iar 94% dintre adolescenții care au răspuns la întrebări au recunoscut că depășesc limita legală de viteză în mod constant.
   Întrebați despre atitudinea pe care o au părinții lor la volan, majoritatea respondenților au spus că părinții încearcă să aplice regula „fă ce spun eu, nu ce fac eu”. Mai mult, când copiii cu carnet de conducere observă că părinții lor fac greșeli la volan, foarte puțini dintre ei spun ceva. Doar 21% dintre participanții la studiu au răspuns că le-ar spune părinților să nu mai conducă dacă au consumat alcool. „Puteți să credeți că doar ocazional citiți un mesaj pe telefonul mobil atunci când așteptați la semafor sau vorbiți la telefon timp de 30 de secunde, dar copiii înțeleg asta într-un mod diferit”, a spus David Melton, un expert în siguranța în timpul condusului.
   Melton a mai spus în concluziile studiului că dacă părinții vorbesc la telefon o singură dată în timp ce conduc, chiar dacă durează câteva secunde, copiii vor înțelege că e un comportament acceptabil și îl vor reproduce.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?