Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Bolnavii de tuberculoză multidrog rezistentă, mai atent supravegheaţi


   Bolnavii de tuberculoză multidrog rezistentă vor fi tratați și supraevgheați mai atent. Ieri, Ministerul Sănătății (MS) a lansat Planul Național de Prevenire și Management al Tuberculozei Multidrog-Rezistente în România. Potrivit unui comunicat emis de MS, scopul acestui plan este de „identificarea cazurilor de tuberculoză -multidrog rezistentă și diagnosticarea corectă a profilului de rezistență; managementul adecvat al fiecărui caz identificat; atenția specială acordată unui grup cu risc evolutiv sever și cu risc de transmitere de germeni multidrogrezistenți ridicat”.
   În Vrancea, 16 persoane suferă de tuberculoză forma multidrog rezistentă, din care 8 nu mai sunt sub tratament, ci doar sub supraveghere medicală, având în vedere că boala poate recidiva. Medicii pneumologi au precizat că forma multidrog rezistentă apare din cauza tratamentelor luate necorespunzător, dar și din cauza abandonului terapeutic.
   Anul trecut, aproximativ 500 de vrânceni apăreau în registre ca suferinzi de tuberculoză. Medicii specialiști spun că aces plan lansat de Ministerul Sănătății este binevenit. „Este un lucru foare bun acest plan al Ministerului Sănătății, mai ales că  tuberculoza multidrog rezistentă este o formă severă a bolii. Cu ajutorul acestui plan, bolnavii vor fi supravegheați mai bine și se va preveni transmiterea bolii. În Vrancea, 16 adulți suferă de acest tip de TBC. Annual, tratamentul unui bolnav este de 40 de milioane de lei vechi. Tuberculoza  multidrog rezistentă apare din cauza abandonului terapeutic, la pacienți care renunță la tratament în repetate rânduri sau nu îl iau în funcție de indicațiile medicilor. Ei fac acest lucru pentru că nu sunt direct observați”, este de părere medicul pneumolog Mariana David, șefa Secției de Pneumologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Focșani.
   Tuberculoza este recunoscută drept o problemă de sănătate publică, chiar dacă în ultimele decenii numărul de cazuri s-a diminuat semnificativ în zonele dezvoltate ale planetei, datorită măsurilor de limitare a extinderii contaminării și a tratamentului eficient al cazurilor diagnosticate. În prezent însă amenințarea tuberculozei a fost agravată de creșterea numărului de cazuri determinate de mycobacterium tuberculosis, rezistent la unele medicamente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?