Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Primăriile vor primi bani pentru facturile restante către firme


   Firmele vrâncene care au de încasat bani de la autoritățile locale vor primi 3,8 milioane lei în contul lucrărilor executate. După metoda folosită la Ordonanța 13, la ședința de Guvern din această săptămână, Executivul condus de Victor Ponta va aloca fonduri pentru achitarea datoriilor către firmele la care primăriile înregistrează facturi restante. Etapa următoare prevede ca primăriile să trimită la Direcția de Finanțe cereri pentru alocarea de fonduri din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2012. Banii vor fi alocați pentru compensarea taxelor și impozitelor pe care firmele trebuie să le plătească statului. În cazul firmelor care au avut grijă să își achite dările, acestea pot cesiona creanțele cu firmele către care au datorii și care, la rândul lor, nu au putut să își plătească impozitele către stat.

   Primăriilor vrâncene li se vor repartiza 3,8 milioane lei la ședința din aceată săptămână de către Guvernul Ponta. Banii urmează să fie folosiți pentru achitarea datoriilor către firmele la care primăriile înregistrează facturi restante și, ulterior, pentru plata impozitelor și contribuțiilor acestora la bugetul de stat. Este vorba despre sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, pe anul 2012.
   Surse oficiale din cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice au precizat că, la nivelul Ministerului Finanțelor Publice, a fost stabilită procedura prin care vor fi alocate sume, urmând ca banii alocați să poată fi utilizați exclusiv pentru achitarea obligațiilor fiscale restante către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat sau bugetele fondurilor speciale, ale operatorilor economici care au prestat servicii sau au realizat lucrări de investiții pentru primării.

Bani și pentru datoriile spitalelor

   Spre deosebire de Ordonanța 13 din 2012, prin care Guvernul a mai alocat fonduri pentru plata datoriilor către firmele care au executat lucrări primăriilor, în lista celor care pot beneficia de acest fonduri se află și spitalele aflate în administrarea consiliilor locale.
   Prima analiză a arătat însă că spitalele din Vrancea nu se află în această situație. „Cele două spitale preluate de administrațiile locale, Adjud și Panciu, nu au datorii către bugetul statului”, au explicat oficiali din Finanțe. Fondurile alocate de guvern pot fi utilizate atât de firmele care au de recuperat bani de la primării cât și de furnizorii acestora. Astfel, în cazul în care o societate are de încasat bani de la Primăria Panciu, de exemplu, dar și-a achitat taxele și impozitele către stat, ea nu va putea primi fonduri prin această procedură de compensare stabilită de guvern. Însă, dacă societatea are datorii către alte firme, cum ar fi furnizorii de materiale, care la rândul lor au datorii către bugetul statului, se poate realiza o cesiune de creanțe astfel încât să fie compensate datoriile către bugetul statului.

Primăriile au solicitat 2,2 milioane lei în septembrie

   În luna septembrie, autoritățile locale din Vrancea au primit peste 2,2 milioane de lei de la Guvernul Ponta pentru achitarea facturilor restante către firme. Au cerut și primit fonduri Consiliul Județean, Andreiașu, Cîmpuri, Cîmpineanca, Cotești, Fiotionești, Homocea, Mera, Nereju, Obrejița, Popești, Reghiu, Slobozia Bradului, Tătăranu, Mărășești, Panciu.
   Reprezentanții Direcției Generale a Finanțelor Publice au arătat că au fost depuse 27 de cereri din partea celor 16 unități administrativ teritoriale, pentru alocarea de sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale în trimestrul III 2012 în scopul achitării arieratelor rezultate din relațiile cu operatorii economici. „Suma cerută și aprobată pentru achitarea arieratelor a fost de 2.270.487 lei”, au precizat reprezentanții DGFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?