Ediția: Sâmbătă 26 Iulie 2025 Nr. 6928

16 bebeluşi au murit în primul an de viaţă, în primele şase luni din 2012


   Neglijența, sărăcia sau lipsa de educație sunt câteva dintre cauzele care duc la creșterea mortalității infantile, la nivelul județului Vrancea. În prima jumătate a acestui an, 16 bebeluși cu vârste între 0-1 an s-au stins din viață. Potrivit medicilor, cele mai frecvente cauze medicale au fost afecțiunile respiratorii, iar cele mai multe decese s-au înregistrat în mediul rural. Printre localitățile în care s-au înregistrat astfel de decesese numără Focșani, Adjud, Mărășești, Milcovul, Nănești, Poiana Cristei, Păunești, Slobozia Bradului și Tîmboiești. „11 bebeluși care au decedat, sunt din mediul rural. Cele mai multe decese, în număr de 5, au fost în perioada februarie – aprilie, când au fost condițiile meteo nefavorabile. O parte au decedat în maternități, restul acasă, după ce au fost preluați de părinți. Afecțiunile respiratorii au fost cele mai frecvente cauze. În mediul rural sunt probeleme, pentru că mamele nu își monitorizează sarcina și nici nu se duc la medic să le ia în evidență, ca apoi să beneficieze de teste medicale. Åži lipsa de educație este o cauză. Multe femei nu știu cum să își crească copiii. Plus, contează foarte mult primele zile după ce copilul este adus de la maternitate, mai ales în sezonul rece. Părinții nu dau importanță unor simptome incipiente unei afecțiuni, și din acest motiv afecțiunea se agravează și orice intervenție devine mult prea tardivă”, spune medicul Alin Lazea, din cadrul Direcției de Sănătate Publică.
   Medicii din mediul rural se plâng că femeile care rămân însărcinate vin foarte rar la controale, fiind înregistrate și cazuri în care nu se prezintă deloc. „De cele mai multe ori, se duce o luptă cu morile de vânt în ceea ce privește monitorizarea gravidelor. Nu vin să ne spună deloc, nici nu dau importanță și apoi le vedem cu copilul în brațe prin sat. Dacă ar veni la noi să ne anunțe că au rămas însărcinate, ar beneficia de controale gratuite, iar fătul s-ar dezvolta sănătos. Noi le-am ajuta cu diferite sfaturi extrem de utile pentru copil. Din păcate, în mediul rural, femeile preferă metoda tradițională, să aibă grijă de copil după metode empirice”, spune un medic de familie din zona de munte a județului.
   Medicii atrag atenția că multe dintre bolile care le sunt fatale bebelușilor pot fi prevenite dacă femeia însărcinată se prezintă în mod regulat la medicul ginecolog sau la cel de familie, care le monitorizează sarcina și le oferă sfaturi importante pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?