Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

Sterilizaţi bine conservele, pentru a preveni apariţia botulismului


   Toamna este anotimpul în care majoritatea gospodinelor pregătesc conserve pentru anotimpul rece. Medicii epidemiologi atrag atenția acestora să respecte normele de igienă în prepararea conservelor, deoarece există riscul de îmbolnăvire cu botulism.
   În județul nostru, ultimul caz de botulism a fost înregistrat în 2009, când o femeie a fost diagnosticată cu această boală după ce a mâncat o conservă preparată în casă. Potrivit medicilor, botulismul este o boală gravă, care apare în urma consumului de alimente contaminate cu bacteria botulinică, în special conserve preparate în casă. „Botulismul este o afecțiune care acționează la nivel nervos putând provoca paralizia unor grupe de mușchi. Poate provoca paralizii oculare, faringiene, musculare.  Dacă nu este tratată la timp, poate provoca decesul. Simptomele ar fi tulburări digestive, scaunele diareice sau constipația, greutatea în a vorbi, înghiți. Perioada de incubare este de la 12-36 de ore, doar poate fi și la 72 de ore. Cu cât incubația este de mai lungă durată, cu atât forma este mai ușoară. Tratamentul este antitoxic și se face doar în spital”, spune medicul epidemiolog Marina Maiorov, directorul adjunct al Direcției de Sănătate Publică Vrancea.
   Botulismul apare, de obicei, din cauza conservării inadecvate a legumelor și a nerespectării condițiilor de igienă. Pentru a preveni contactarea acestei boli, medicii recomandă populației să evite consumul de conserve din legume, carne și pește, preparate în casă în condiții necorespunzătoare, respectiv nesterilizate, evitarea consumului de conserve cu termen de valabilitate expirat, legumele și fructele trebuie spălate riguros înainte de conservare. Åži spălarea repetată a mâinilor este o metodă de prevenție. Orice persoană care prezintă simptomele botulismului trebuie să se prezinte de urgență la medic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?