Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

Curtea Constituţională a Germaniei va decide miercuri soarta euro


   Cei opt judecători ai Curții Constituționale Federale de la Karlsruhe vor decide miercuri asupra compatibilității fondului de urgență al zonei euro cu constituția Germaniei, un element crucial în planurile anticriză ale liderilor europeni. Decizia judecătorilor va fi urmărită „cu sufletul la gură” de investitorii de pe burse, piețele de obligațiuni și piețele valutare, dar și de lideri politici din Germania, Europa și întreaga lume, o hotărâre nefavorabilă putând conduce chiar la căderea guvernului de la Berlin, potrivit The Guardian.
   Dezbaterea vizează compatibilitatea Mecanismului European de Stabilitate și a pactului fiscal încheiat la începutul acestui an de liderii europeni cu constituția Germaniei. Respingerea celor două proiecte europene de către Curte ar declanșa haosul pe piețele financiare și ar pune sub semnul întrebării existența monedei unice. „Curtea Constituțională germană nu-și poate permite să fie văzută ca neindependentă, dar de asemenea nu-și poate permite să fie curtea care a dărâmat guvernul. Va trebui să încerce un cerc pătrat, cu alte cuvinte să nu dea jos guvernul și să-și sublinieze independența”, comentează pentru The Guardian, Constanze Stelzenmuller, asociat senior pe probleme transatlantice la German Marhsall Fund, Berlin.
   Decizia, programată pentru miercuri, este ultimul aviz necesar pentru funcționarea Mecanismului European de Stabilitate și pentru ratificarea pactului fiscal. O hotărâre favorabilă ar putea cuprinde însă anumite limitări, precum condiționarea totală sau parțială a aplicării ei de modificarea constituției germane. O sursă guvernamentală germană a declarat pentru The Observer că instituția „este foarte independentă și poate produce întotdeauna o surpriză”. „Nimeni nu știe ce se va întâmpla pe 12 septembrie”, spune oficialul citat. Un sondaj publicat vineri pe site-ul Spiegel Online arată că 54% dintre germani sunt în favoarea blocării celor două proiecte europene de către curte, reflectând nemulțumirea populației față de banii investiți de stat în programele de finanțare externă acordate statelor de la periferia zonei euro.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?