Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Subprefectul Cristi Misăilă va coordona alegerile pentru Camera Agricolă


   Subprefectul județului Vrancea, Cristi Misăilă, a fost ales, ieri, în funcția de președinte al Comitetului Județean de Inițiativă pentru formarea Camerei Agricole Județene. Alegerile vor avea loc pe 7 octombrie și se estimează că la acestea ar urma să participe circa 30 de mii de fermieri și proprietari de păduri din Vrancea. În fiecare localitate ar urma să funcționeze câte o secție de votare. Colegiul de conducere a Camerei Agricole va fi format din 25 de membri, iar președintele trebuie să fie fermier, absolvent de studii superioare de specialitate, cu o vechime de minimum 10 ani în domeniul de activitate.

   Reprezentantul Guvernului va coordona, practic, alegerile din 7 octombrie pentru conducerea instituției care îi va reprezenta pe agricultorii vrânceni. Din comitetul județean mai fac parte directorul Direcției Agricole, Costică Neață, Ionel Todirică- din partea Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare, precum și opt reprezentanți ai formelor asociative, respectiv Alexandru Cotea, Costel Ichim, Marian Puiu, Mihai Boboc, Ion Repede, Laurențiu Cioarec, Nicolae Herchea și Georgeta Motoșcă.
   Alegerile pentru desemnare conducerii Camerei Agricole județene vor avea loc pe 7 octombrie și se estimează că, în Vrancea, ar trebui să voteze circa 30 mii de fermieri și proprietari de păduri. Listele electorale vor fi definitivate în următoarele zile, după ce vor fi primite situațiile cu persoanele aflate în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură și Inspectoratul Teritorial pentru Regim Silvic și Vânătoare.
   Săptămâna trecută, la propunerea subprefectului, au fost solicitate listele în format electronic de la instituțiile menționate, urmând ca acestea să fie verificate, astfel încât să nu existe persoane care să figureze de două ori, pentru că sunt și proprietari de teren agricol, care dețin și păduri. „Vom organiza o întâlnire cu primarii localităților, secretarii și persoanele care răspund de Registrul Agricol, pentru a le comunica obligațiile pe care le au în organizarea alegerilor pentru Camera Agricolă”, ne-a declarat subprefectul Cristi Misăilă.

Cine poate candida pentru Camera Agricolă

   Până la 12 septembrie, urmează ca persoanele interesate să îi reprezinte pe fermieri să se înscrie în competiția electorală. Potrivit legii Camerelor Agricole, alegerea membrilor colegiului județean se face prin vot, într-un singur tur de scrutin, pe listele colegiului camerei agricole județene.
Listele de candidați sunt propuse de „a) asociații profesionale reprezentative din domeniul agricol și conexe, constituite și înregistrate la nivel județean, în conformitate cu prevederile legale, și grupuri de producători recunoscute de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale; b) patronate din domeniul agricol și conex, constituite în conformitate cu prevederile legale în vigoare; c) sindicate din domeniul agricol și conex, constituite în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
d) cooperative agricole, constituite în conformitate cu prevederile legale în vigoare; e) ocoalele silvice private ale proprietarilor de păduri și ale composesoratelor; f) colegiul medicilor veterinari; g) instituții de învățământ și/sau cercetare agricolă; h) fermieri înscriși în listele electorale, cu condiția depunerii unei liste de susținători de minimum 25 de alegători înscriși în listele electorale, pentru fiecare dintre aceștia; i) fermieri tineri cu vârsta până la 30 de ani înscriși în listele electorale, cu condiția depunerii unei liste de susținători de minimum 25 de alegători înscriși în listele electorale, pentru fiecare dintre aceștia”. „O persoană poate candida pentru un singur colegiu județean al camerei agricole județene și pe o singură listă. În caz contrar, candidatura sa este nulă de drept”, se arată în legea Camerelor Agricole.

Cum se împart locurile în Colegiul Camerei Agricole
 
   Colegiul județean al Camerei Agricole va fi format din 25 de membri. Dintre care, vor fi 10 locuri pentru reprezentanți aleși, propuși pe liste de asociațiile profesionale din domeniul agricol și conexe, înregistrate la nivel județean; două locuri pentru reprezentanți aleși, propuși pe liste de patronatele din domeniul agricol și conexe; două locuri pentru reprezentanți aleși, propuși pe liste de sindicatele din domeniul agricol și conexe; două locuri pentru reprezentanți aleși, propuși pe liste de cooperativele agricole; un loc pentru reprezentanții aleși ai proprietarilor de păduri; un loc pentru reprezentanții aleși ai unităților de cercetare/învățământ din domeniul agricol; 3 locuri pentru reprezentanții aleși ai fermierilor, cu condiția depunerii unei liste de susținători de minimum 25 de alegători înscriși în listele electorale, pentru fiecare dintre aceștia; 3 locuri pentru reprezentanții aleși ai fermierilor cu vârsta până la 30 de ani, cu condiția depunerii unei liste de susținători de minimum 25 de alegători înscriși în listele electorale, pentru fiecare dintre aceștia și un loc pentru reprezentanții aleși ai medicilor veterinari. „Președintele, vicepreședintele și secretarul biroului permanent al colegiului județean al camerei agricole județene trebuie să fie fermieri, absolvenți de studii superioare de specialitate și cu o vechime de minimum 10 ani în domeniile de activitate prevăzute de prezenta lege”, se arată în legea Camerelor Agricole.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?