Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

Proiecte de 820 mii euro, accesate de fermieri


   Peste 820 mii euro din fonduri europene au fost accesați de fermierii din localitățile partenere Grupului de Acțiune Locală Vrancea Sud – Est, în primele sesiuni din acest an. Avantajele accesării fondurilor europene au fost discutate de liderii locali ai comunelor partenere, care au participat, la sfârșitul lunii august, la sesiunea de „Training pentru dezvoltarea capacităților locale de animare, dinamizare și obținerea abilităților de a mobiliza potențialul local”, organizată la Păltiniș. A fost o instruire referitoare la implementarea Planului de Dezvoltare Locală. GAL-ul „Vrancea Sud – Est” este singurul inițiat de o Cameră Agricolă din țară și beneficiază de un contract de finanțare în valoare de 2,8 milioane euro.

   Reprezentanții comunităților locale partenere în cadrul Grupului de Acțiune Locală „Vrancea Sud – Est” au discutat, la sesiunea de la Păltiniș, despre beneficiile accesării fondurilor europene, strategia de implementare și dezvoltare a teritorilor și rolul pe care ar trebui să îl aibă liderii locali în mobilizarea și dinamizarea potențialului local. Celor 20 de persoane participante la seminarul de instruire le-a fost prezentat proiectul GAL-ului Vrancea Sud Est și modul de implicare al acestuia în dezvoltarea zonei, a comunelor partenere.
   Reprezentanții comunităților locale au aflat care sunt măsurile de finanțare europeană ce pot fi accesate prin GAL, destinația lor și sumele finanțate. Conducerea GAL-ului le-a explicat că o bună cunoaștere a strategiei și modului de lucru a acestuia de către liderii locali, contribuie la accesarea fondurilor europene de un număr mare de fermieri, care își dau seama de beneficiile pe care le pot avea prin depunerea de proiecte pe măsurile finanțate. De aceea, este importantă promovarea măsurilor de finanțare prin fonduri europene, care poate aduce oamenii, beneficiarii fondurilor, în relații directe cu perspectiva Uniunii Europene.
   Un rol important în promovarea GAL-ului și prezentarea avantajelor financiare pentru fermieri revine administrațiilor locale, în special primarilor. Edilii sunt cei care cunosc foarte bine realitățile localităților, îi cunosc pe sătenii și potențialul economic al gospodăriilor. Reprezentanților administrațiilor locale li s-a explicat că ei sunt cei care le pot explica țăranilor beneficiile pe care le pot avea dacă depun un proiect de finanțare din fonduri europene, de exemplu pentru instalarea tinerilor fermieri.

Primarii pot promova măsurile de accesare a fondurilor europene
 
   Conducerea GAL-ului le-a prezentat celor care au participat la instruire metodele de implicare în promovarea, dar mai ales în animarea și dinamizarea potențialului local din zona lor de influență, astfel încât să crească rata de absorbție a fondurilor europene, dar mai ales, pentru conștientizarea beneficiarilor asupra importanței măsurilor agricole.
   O metodă bună de promovare a GAL-ului este influența pozitivă a liderilor locali, capacitatea organizatorică a acestora. Astfel, implicarea activă a acestora în dinamizarea și animarea teritoriului se poate face prin seminarii de promovare și întâlniri cu beneficiarii locali. Alături de personalul GAL-ului, „liderii locali au posibilitatea de a mobiliza potențialul local și, prin accesarea măsurilor de către beneficiari, pot contribui la creșterea calității vieții în zonele vizate”.
   O concluzie a seminarului de instruire a fost necesitatea creării unor grupuri mixte de lucru, care „să elaboreze și să susțină seminarii de informare și cunoaștere a strategiei cât și o analiză, plecând de la cea deja trecută în strategia de dezvoltare, asupra potențialului local pentru a maximiza și eficientiza rezultatele și beneficiile proiectului”.

Peste 820 mii euro, accesați de fermierii din GAL

   Beneficiile înființării Grupului de Acțiune Locală Vrancea Sud Est sunt demonstrate de numărul mare de proiecte depuse de fermierii din comunele partenere în primele sesiuni din acest an. O situație statistică realizată la nivelul GAL-ului arată că, până în prezent, au fost depuse 37 de proiecte de către fermieri. Suma totală a proiectelor depuse de aceștia este de 820.488 euro.
Defalcat pe măsurile accesate, situația fondurilor europene se prezintă astfel: prin măsura 112, Instalarea tinerilor fermieri, au fost depuse 14 proiecte, cu o sumă totală alocată de 268 mii euro. Pentru măsura 121, Modernizarea exploatației, au fost depuse 5 proiecte, cu o valoare de 202.055 euro, iar pentru măsura 141, Sprijinirea fermelor agricole de semisubzistență, au fost depuse 13 proiecte, cu o valoare de 97.500 euro. O valoare foarte mare, 252.933 euro, a fost accesată prin măsura 312, Sprijin pentru creerea și dezvoltarea de microîntreprinderi, unde au fost depuse 5 proiecte.

Avantajele investițiilor în agricultură
 
   Cele mai interesante subiecte ale discuțiilor purtate în cadrul seminarului au avut ca obiect oportunitățile pentru dezvoltarea economică a localităților din Sud Estul Vrancei. Sursa principală a economiei zonei aferente GAL-ului este agricultura. În localități sunt cultivate în special porumbul, păioasele și plantele furajere, suprafața arabilă reprezentând circa 81% din teritoriu. Astfel, zonele de câmpie permit practicarea agriculturii și diversificarea culturilor, precum și irigarea culturilor.
   Oportunitățile de investiții se datorează și creșterii continue a investițiilor străine directe și accelerării procesului de restructurare în sectorul zootehnic. Nu în ultimul rând, avantajul afacerilor în agricultură este demonstrat de creșterea cererii de produse de calitate tradiționale și cele organice.
   Pe lista de oportunități se află reconversia unor capacități economice aflate în conservare în capacități cu profil nou de fabricație, reabilitarea sectorului de procesare și industrializare a laptelui și produselor lactate pentru a veni în sprijinul membrilor comunităților din cadrul teritoriului. O altă oportunitate este efectuarea de lucrări de reabilitare pentru îmbunătățirea eficienței energetice și a infrastructurii hidraulice pentru irigații.
   În zonă pot fi derulate programe care să vizeze atragerea de investitori interesați să dezvolte în zonă activități lucrative industriale sau turistice, dar și programe de investiții pentru înființarea unor centre de prelucrare a produselor agricole.

Lipsa fondurilor pentru investiții îngreunează dezvoltarea agriculturii
 
   Investițiile în comunele partenere în GAL nu sunt lipsite de riscuri, iar analiza prezentată în cadrul seminarului de instruire a evidențiat câteva dintre acestea. De exemplu, în ceea ce privește creșterea animalelor, ca riscuri prezentate liderilor locali se numără prețul scăzut al laptelui și lipsa unor piețe majore de desfacere a produselor lactate.
   Dezvoltarea agriculturii este îngreunată de lipsa fondurilor pentru investiții, de migrația forței de muncă spre zona mai bine dezvoltate economic, dar și de ruralizarea excesivă exprimară prin reducerea surselor de venit la exploatarea unei gospodării de subzistență. Analiza a evidențiat neutilizarea suprafețelor de pășune în concordanță cu standardele de sănătate animală impuse de Uniunea Europeană. Nu în ultimul rând, s-a discutat despre creșterea ponderii muncii la negru, cu efecte negative asupra pieței muncii și economiei rurale datorită fiscalității ridicate.

Singurul GAL realizat de o Cameră Agricolă
 

   GAL-ul „Vrancea Sud-Est”, realizat la inițiativa președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, este singurul finalizat de o Cameră Agricolă din țară. A obținut un contract de finanțare de 2,8 milioane euro, ce a fost semnat la sfârșitul anului trecut. Acest GAL îi ajută pe fermierii și autoritățile locale care depun proiecte pentru accesarea de fonduri europene să obțină mult mai ușor banii de care au nevoie. În loc să aștepte luni de zile până când proiectele sunt verificate și declarate eligibile, documentația este verificată doar de specialiștii GAL-ului și ulterior avizată de autoritățile centrale.
   Lista comunelor partenere la GAL cuprinde localitățile Milcovul, Răstoaca, Gologanu, Sihlea, Slobozia Ciorăști, Măicănești, Ciorăștii Mari, Nănești, Gugești, Tătăranu, Bălești, dar și comuna Nămoloasa, din Galați. Pe lista partenerilor din cadrul GAL-ului se mai află 28 societăți comerciale, întreprinderi individuale, cabinete medicale individuale, cooperative agricole. Grupul de Acțiune Locală Vrancea Sud- Est este beneficiar al unui proiect finanțat prin FEADR – axa 4 LEADER, privind implementarea planului de dezvoltare locală.
   Conform definițiilor din legislația românească, Grupul de Acțiune Locală reprezintă un parteneriat public-privat local constituit din parteneri provenind din diferite sectoare socio – economice locale, formă de asociere prin care administrațiile locale și fermierii pot obține fonduri europene mult mai rapid decât prin intermediul sesiunilor clasice de depunere a proiectelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?