Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Vânzători de pâine amendaţi


   Comisarii de la CJPC au sancționat și comercianții care vindeau gogoși, covrigi și produse de patiserie.

   Comisarii de la Comsariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) au sancționat, în perioada 20-24 august, șase agenți economici care comercializau pâine, cu amenzi în valoare de 8.000 de lei. „S-a urmărit dacă denumirea sub care se vinde pâinea și produsele de panificație este stabilită în concordanță cu materia primă utilizată, respectiv, cu făina utilizată”, se arată în comunicatul de presă trimis redacției noastre de către reprezentanții CJPC.
   Potrivit acestora, la un operator economic s-a identificat la comercializare produsul „Pâinea brutarului” produs preambalat 500g/buc., care are menționat pe ambalaj ca denumire de produs „Pâinea brutarului cu secară”. La raft însã, pe eticheta de preț ca denumire de produs este menționat „Pâine de secară rotundă și feliată”, ceea ce induce consumatorului ideea cã pâinea este produsã numai din fãinã de secarã. În realitate, conform ingredientelor menționate de producãtor pe ambalaj, fãina de secarã este 20 % din total fãinã folositã, restul de 80% fiind fãinã de grâu. În timpul controlului s-a eliminat deficiența constatatã și s-a aplicat o amendã contravențională.
   Comisarii au găsit abateri și în ceea ce privește etichetarea. „În  structurile de vânzare cu amănuntul se afișează obligatoriu denumirea furnizorului de pâine, denumirea produselor livrate și prețul de vânzare cu amănuntul al acestora, exprimat în lei/kg și lei/ bucată” , se arată în comunicat. Referitor la această situație, s-au constatat abateri la 6 operatori economici care comercializau pâine diferite sortimente, din fainã grâu, fără a menționa denumirea furnizorului de pâine, denumirea completã a produselor expuse la comercializare și prețul exprimat în lei/kg și lei/buc. Neregulile s-au remediat în timpul controlului, iar agenții economici au primit avertisment.
   Tot în această perioadă, s-a desfășurat o acțiune de control pentru verificarea respectării prevederilor legale privind modul de comercializare, etichetare, prezentare și publicitate a produselor de patiserie, a gogoșilor și covrigilor. În timpul controlului a fost identificată o covrigărie care produce „Corndog” care nu a putut  prezenta la data și ora controlului, eticheta de produs sau document de certificare calitativă, în care este menționat explicit data limită de consum pentru crenvurștii folosiți la fabricarea alimentului. „S-a oprit comercializarea respectivului produs de patiserie – produs nesigur – și s-a aplicat o sancțiune contravențională. La controlul direct efectuat, crenvurștii, materia primă, nu prezentau neconformități de calitate”, se arată în comunicatul de presă.
   Comisarii au constatat și mai multe abateri privind respectarea prevederilor referitoare la informarea consumatorilor. Astfel, s-a identificat la comercializare produsul „gogoși umplute” fãrã a preciza umplutura, natura acesteia. De asemenea s-a constatat comercializarea de produse de patiserie vrac, diverse sortimente, cum ar fi covrigi, gogoși, cornuri, foietaj, fãrã a avea înscris pe produs, pe un afiș, denumirea produsului și data durabilității minimale sau data limită de consum.
   Unii operatori economici au „uitat” să menționeze ingredientele alergene conținute de produse, cum ar fi gluten, soia sau susan. Controlul tematic s-a finalizat cu încheierea a 7 procese verbale de constatare a contravențiilor, aplicându-se 2 amenzi contravenționale în valoare totalã de 2,000 lei și 6 avertismente scrise.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?