Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Monumente restaurate cu bani europeni, la Panciu


   Paraclisul Mănăstirii Brazi și Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial (1916-1918), din Panciu, vor fi restaurate cu fonduri europene. Primarul Ion Petre a semnat, ieri, contractele de executare și de predare a amplasamentului pentru proiectul „Protejarea, restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, în vederea creșterii atractivității turistice a orașului Panciu”. Investiția, în valoare totală de 11.430.028 lei, este  cofinanțată de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională, în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 „Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului”, Domeniul major de intervenție 5.1 „Restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum și crearea/modernizarea infrastructurilor conexe”.   
   „Este un proiect deosebit de important pentru orașul Panciu, care privește atât restaurarea paraclisului Mănăstirii Brazi și Monumentul Eroilor, cât și infrastructura, cu tot ce înseamnă drumuri, alei, spații verzi, mobilier urban, începând de la strada Rozelor, din Satu-Nou, și strada Ioan Slavici, până în zona pieții centrale, inclusiv partea de stabilizare a malurilor și a podului prin care se intră în Schitul Brazi. De asemenea, mai vorbim și despre amenajarea unei parcări, cu 30 de locuri, în curtea Mănăstirii Brazi”
, a precizat ieri, într-o conferință de presă, primarul Ion Petre.
   Acesta a adăugat că noul proiect se alătură celui aflat deja în derulare, „Tradiție și spiritualitate pănceană”, prin care se dorește promovarea și valorificarea patrimoniului cultural local. Ion Petre a mai anunțat că de restaurarea celor două monumente istorice de patrimoniu se va ocupa societatea Cella Cosimex SRL București.
   La Mănăstirea Brazi, se vor executa atât lucrări de conservare și restaurare, constând în curățarea, restaurarea, recondiționarea și protejarea soclului de piatră, a elementelor din bronz, respectiv placă superioară, efigie și statuie și a inscripțiilor de pe suprafețele plăcilor memoriale din marmură, cât și lucrări de punere în valoare a monumentului istoric.
   Lucrările de modernizare a infrastructurii vor fi executate de societatea Roman Impex Prest SRL Bacău. Acestea vor consta în amenajare sistem rutier, amenajare trotuare, amenajare șanțuri, acostamente și podețe, reparații pod și consolidare cu gabioane, amenajare zonă parcare cu 30 de locuri, amenajare spații verzi.
   Primarul Ion Petre a mai precizat că toate lucrările vor începe săptămâna viitoare și că durata de implementare a proiectului este de 18 luni.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?