Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639

VIDEO şi GALERIE FOTO: Actualul şi fostul preşedinte al Obştii Tulnici AU FOST REŢINUŢI


   

 

   Pedelistul Alin Olteanu, șeful Obștii de Moșneni Tulnici, a fost reținut aseară pe bază de ordonanță de către procurori, după audieri care au durat câteva ore. El este acuzat de delapidare, complicitate la fals și evaziune fiscală.
   De asemenea, a fost reținut fostul șef al Obștii Tulnici, Costel Nicoară, față de care s-a început urmărirea penală pentru delapidare, folosirea cu rea credință a creditelor societății și abuz în serviciu.  
   Olteanu și Nicoară vor fi duși astăzi în fața judecătorilor cu propunere de arestare preventivă.
Audierile în dosarul privind fraudarea fondurilor europene acordate de APIA, Obștii de Moșneni Tulnici, au continuat și ieri la Parchetul Județean, prin fața anchetatorilor trecând afaceristul Vasile Gheorghiță, membru în CA al Obștii și administrator al Nad Construct Tulnici, Lucica Păun, care administrează SC Tilorval Company SRL Tulnici și este concubina afaceristului Valerică Å¢imbău.
  
   Foarte lungi au fost audierile pentru Alin Olteanu, care, însoțit de avocatul său, a stat în biroul de audieri toată după amiaza. El a ieșit seara însoțit de mascați, care l-au introdus în dubă și l-au dus la arest. Olteanu a fost audiat și luni. El este acuzat că ar fi traficat circa un milion de lei (10 miliarde de lei vechi) în interesul a 11 societăți comerciale, prejudiciind bugetul Obștii, prin înregistrarea cheltuielilor fictive în documente. Au fost constatate astfel cheltuieli nereale de circa trei sute de mii de lei.
   Florin Nicu Olteanu, fratele președintelui Obștii, consilier PDL în Consiliul Local Tulnici și administrator al ANFO 2007 Tulnici, audiat și el în acest dosar, dar și consilierul județean PDL, Corneliu Negru, administrator al Trust Forest Tulnici, și el audiat, au fost prezenți și astăzi la Parchet, pentru a-l sprijini moral pe Alin Olteanu.
   Procurorii au început ieri urmărirea penală și pe numele lui Costel Nicoară. Fostul șef al Obștii este suspectat că, până în 2010, ar fi prejudiciat bugetul Obștii cu 333.326 de lei, respectiv ar fi achiziționat o autospecială marca Roman de la o societate la care era acționar majoritar, obținând un profit de 68.550 lei.
   Tot în contul Obștii ar fi mai aprobat cumpărarea de tricouri, brelocuri și șepci personalizate, pentru care nu există documente, la fel ca și la achiziționarea unui autoturism marca Toyota, în valoare de 15.355 de lei.
   Alături de Nicoară s-a aflat soția acestuia, însărcinată.

   „Cele două persoane au fost reținute pe bază de ordonanță pentru 24 de ore”, a declarat procurorul Florin Å¢îrlea, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea.
   Dosarul care a adus în atenția opiniei publice neregulile de la Obștea Tulnici este unul în care se fac cercetări de mai multă vreme, în care sunt cercetați 18 învinuiți, dintre care șase consilieri ai Obștii, 11 administratori de societăți comerciale care au avut încheiate contracte cu Obștea și ultimul apărut, Costel Nicoară.
   Audierile au început joia trecută, când întreg Consiliul de Administrație al Obștii Tulnici, dar și administratori de firme au fost aduși la Parchet fiind citați cu mandate de aducere.
   Unul dintre membrii Consiliului de Administrație al Obștii a ajuns în arest, respectiv Vasilică Strătănoiu, administrator al firmei Montana SRL Tulnici și candidat PDL la Consiliul Local Tulnici. Alături de acesta a fost arestat Nelu Nițică, din Câmpuri, administratorul firmei Gyuliamate, care ar fi furnizat documente false unor societăți care aveau contracte de prestări servicii cu Obștea.
  
      Vasilică Strătănoiu este suspectat că a întocmit în fals situații de lucrări pe care le-a prezentat Obștii, încasând suma de 144.000 lei. Din această sumă a virat 35.000 de lei altei societăți, care i-a remis documente ce reprezentau curățatul de pășuni, pe circa 150 de hectare, la Lepșa. Restul banilor și i-ar fi însușit.
   Nelu Nițică ar fi cel care ar fi făcut lucrările și ar fi emis facturi în favoarea unei societăți pentru lucrări de întreținere pășuni, ajutând la diminuarea profitului impozabil al agentului economic și la disimularea adevăratei naturi a provenienței sumelor de bani obținute cu titlu de plată pentru facturi emise de Obștea de Moșneni Tulnici. Anchetatorii susțin că facturile nu au avut la bază derularea unor relații comerciale reale, iar învinuitul a refuzat să prezinte documentele financiar-contabile motivând că le-a pierdut.

   Verificările efectuate în dosarul fraudării Obștii de Moșneni Tulnici au scos la iveală modul în care firmele pedeliștilor din comună au căpușat cel mai mare proprietar de pădure din Vrancea. În afacerile ilegale sunt implicate firme care aparțin unor pedeliști din localitate. Anchetatorii au descoperit că firmele au facturat fictiv mii de ore de muncă la lucrările de curățenie a pășunilor, lucrări plătite din bani europeni.
   Verificările la Obște sunt de durată și scot la iveală încrengăturile de afaceri ilegale în care sunt implicate firme care aparțin unor consilieri PDL din localitate sau unor candidați portocalii la Consiliul Local.
   Surse apropiate anchetei au arătat că, în urma verificării documentelor, conducerea Obștii a încheiat contracte cu mai multe societăți comerciale în perioada 1 septembrie 2011-31 mai 2012, în valoare totală de 1.019.200 lei (peste 10 miliarde lei vechi). Aceste societăți aparțin unor membri ai Consiliului de Administrație (CA) al Obștii de Moșneni Tulnici și familiilor acestora.
   Anchetatorii spun că, în urma verificărilor, a reieșit că societățile respective, în baza unor facturi false, ar fi încasat sume considerabile deși nu au făcut lucrările în teren. Culmea, au existat facturi emise pentru lucrări efectuate pe pășuni în luna februarie, când Vrancea se afla în stare de urgență din cauza ninsorilor abundente și a viscolului puternic. Lucrările s-au făcut doar pe hârtie, nu și pe teren, fiind depuse însă la Obște documente false, fie facturi, fie devize. Unele firme nu aveau decât un angajat sau doi și nu ar fi putut realiza cele peste zece mii de ore de muncă, trecute în contract, în doar câteva săptămâni.
   Practic, cea mai bogată Obște din Vrancea a fost jefuită de o grupare care, după ce s-a instalat la conducere, și-a împărțit contracte de sute de mii de lei din fonduri europene și exploatări de sute de metri cubi de lemn.

   Audierile vor continua în zilele următoare.
  

Articolul precedent
Articolul următor

23 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?