Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

Ponta: Am rectificat bugetul preluat de la fosta guvernare, care era bazat pe o filozofie antisocială


   Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că a aprobat rectificarea bugetului preluat de la fosta guvernare, care a fost un buget construit pe o filozofie „antisocială” și a subliniat că fondurile alocate inițial „în scop politic” pentru piscine și pârtii au fost redistribuite.
   Potrivit premierului, multe instituții și domenii importante aveau asigurată finanțarea doar până în toamnă. „Probabil că cei care s-au aflat la guvernare în decembrie anul trecut s-au gândit că să ajungă ei în toamnă și după aceea vor mai vedea. N-au ajuns în toamnă, am ajuns noi cu acest buget și a trebuit să facem realocările necesare, să luăm din zone pe care le-am criticat nu doar fiind în opoziție, ci pentru că erau de criticat, să luăm sumele alocate pentru tot felul de proiecte strict politice și total neinspirate, ca să nu zic mai mult. Piscinele pe la sate, pârtiile de schi în zone unde nu ninge, foarte multe alte zone unde se risipeau sau se canalizau în mod direct, în scop politic, banii publici”, a afirmat primul-ministru.
   De asemenea, el a spus că a ținut cont de obligațiile asumate începând cu prima zi de guvernare, anume reîntregirea salariilor și returnarea către pensionari a banilor opriți ilegal. „În primul rând, cele două obligații fundamentale, asumate din prima zi de guvernare a guvernului pe care-l conduc și anume reîntregirea salariilor bugetarilor, salarii tăiate în 2010 de către președintele Băsescu și Guvernul Boc și restituirea acelor părți din pensii încasate în mod ilegal. Aceste două obligații asumate au figurat pe primul loc în efortul nostru bugetar și, cu ocazia rectificării de astăzi, am asigurat, se știe bine, banii pentru salarii – erau deja, de la momentul inițial al înțelegerii pe care am avut-o cu FMI. Ne lipseau, la acel moment, sumele până la sfârșitul anului pentru rambursarea pensiilor. Astăzi le avem în buget, deci pot să asigur 100% că cele două obligații fundamentale asumate de guvern sunt îndeplinite”, a spus premierul.
   Victor Ponta a precizat că rectificarea bugetară respectă obligațiile asumate de Guvern în discuțiile cu instituțiile financiare internaționale. „Astăzi am aprobat rectificarea bugetară pornind de la obligația absolută pe care guvernul pe care eu îl conduc și-a asumat-o, aceea de a rămâne și de a păstra țara noastră într-o limită clară de disciplină financiară și de a respecta în totalitate acordurile și obligațiile pe care România și le-a asumat în relațiile cu creditori noștri internaționali, adică cu Fondul Monetar Internațional, Comisia Europeană și Banca Mondială. Deci, tot ceea ce am adoptat astăzi se încadrează în cifrele macroeconomice referitoare la deficit, la reforme structurale pe care le-am stabilit cu Fondul Monetar și Comisia Europeană și, evident, asta a implicat și restricții”, a spus Ponta.
   Premierul a anunțat miercuri că Guvernul va aloca autorităților locale, la rectificarea bugetară, 500 milioane lei pentru plata arieratelor către firme și 100 milioane lei pentru primăriile care nu mai au bani de salarii, încă 100 de milioane lei urmând a fi acordate pentru plata însoțitorilor persoanelor cu dizabilități.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?