Astăzi, în jurul orei 12.00, va avea loc la Biserica din comuna Vrâncioaia, lansarea ediției a doua, cu adăugiri, a cărții „Neculai Jechianu, un apostol vrâncean”. Evenimentul are loc cu prilejul împlinirii a 45 de ani de la trecerea în veșnicie a acestei personalități considerată drept „binefăcătoarea Vrancei”. Potrivit celor declarate de profesorul Vasile Èibrea, unul dintre autorii cărții, aceasta cuprinde 20 de capitole în care cei ce o semnează au încercat să cuprindă viața, realizările practice, activitatea de parlamentar, opera poetică, anii de temniță, proiectele privind dezvoltarea județului. „Neculai Jechianu este un nume rostit cu venerație de generațiile de vrânceni ce i-au cunoscut ajutorul generos și dezinteresat, în prima jumătate a secolului trecut. O personalitate ce stârnea admirație în rândul celor ce i-au ascultat cuvântările rostite cu patos, dar cu o riguroasă logică și obiectivitate, fie de la tribuna Senatului României, fie în forurile administrative regionale sau centrale din care a făcut parte și unde a luptat pentru apărarea drepturilor moșnenilor vrânceni și a tuturor celor nedreptățiți care îi cereau ajutorul”, spune profesorul Vasile Èibrea, amintind de faptul că Neculai Jechianu era mai ales un om al faptei. El a fondat și a condus instituții de mare folos pentru vrânceni: Banca Populară Văsui, Obștea de moșneni „Muntele Frumoasele” Vrâncioaia, Cooperativa de valorificare „Unirea Vrancei”, Școala Superiorară Èărănească Vrâncioaia, Societatea Culturală „Tudora Vrâncioaia” și altele.
„În satul său natal a ctitorit, între anii 1938 – 1942, un număr impresionant de edificii publice – biserică, școală, cooperativă, ocol agricol, stație seismică, baie populară, precum și căile de cumunicare între Vrâncioaia și comunele din jur, ceea ce l-a făcut pe un reporter de la ziarul Santinela să scrie despre „Minunea de la Văsui”. După război, a donat din pământul său de la Putna-Seacă unor țărani nevoiași, ajutându-i să-și construiască locuințe și întemeind astfel satul Putna- Seacă. Tot acolo a construit canalul de irigație Putna – Străjescu, lung de 12 kilometri, pentru folosul satelor din zonă care și-au dezvoltat o puternică bază legumicolă”, istorisește profesorul Èibrea.
Neculai Jechianu, denumit „binefăcătorul Vrancei”
El a mai relatat că toate acestea nu l-au salvat pe Neculai Jechianu de tăvălugul comunist, acesta suportând, între anii 1957 – 1963, regimul crunt al pușcăriilor de la Galați, Jilava și Botoșani. „A trecut în eternitate la 3 august 1967, fiind înmormântat, după dorința sa testamentară, în fața Bisericii din Vrâncioaia, ctitoria sa. O mare de oameni din toate satele Vrancei au venit să-l însoțească pe ultimul drum pe cel care, pe drept cuvânt era denumit „binefăcătorul Vrancei”. Pentru a-i cinsti memoria, urmașii săi din Vrâncioaia au hotărât în 1998 să acorde Școlii generale numele său, iar în 2011, la împlinirea a 120 de ani de la nașterea sa, în parcul din fața școlii a fost dezvelit un bust pe care scrie: Neculai Jechianu (1891 – 1967) „A nu face nimic, când trebuie să faci ceva, faci un rău”, a mai spus profesorul Neculai Èibrea, unul dintre cei care au lucrat cu pasiune pentru ca astăzi să fie lansată ediția a doua a cărții dedicate personalității lui Neculai Jechianu.