Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

Introducerea coplăţii în sistemul de sănătate a fost amânată


   Introducerea coplății în sistemul de sănătate a fost amânată, autoritățile române nu s-au angajat la niciun termen față de Fondul Monetar Internațional, potrivit ministrului Sănătății, Vasile Cepoi. „Coplata urmează să fie negociată cu asociațiile de pacienți, asociațiile profesionale. Legea zice că nivelul coplății se stabilește în urma negocierilor. O majoritate a asociațiilor pacienților se împotrivește coplății. Probabil că vor dura foarte mult. Discuțiile anterioare (n.r. – cu delegația FMI) erau ca în toamnă să fie introdusă coplata. Acum nu ne-am angajat la niciun termen, pentru că din Parlament legea a ieșit cu această prevedere, și anume că nivelul taxei și serviciile se stabilesc prin negociere și, prin urmare, nu ne putem asuma niciun termen”, a explicat ministrul Sănătății, la finalul discuțiilor cu misiunea FMI.
   Oficialul a vorbit și despre taxa clawback, precizând că nu a constituit o temă pentru discuțiile de sâmbătă de la sediul Ministerului Finanțelor, însă nivelul acesteia va scădea comparativ cu estimările inițiale.
   Misiunea Fondului Monetar Internațional /FMI/ și reprezentanții ministerelor analizează, la Ministerul Finanțelor Publice /MFP/, scrisoarea de intenție aferentă celei de-a șasea evaluări a acordului dintre România și instituția financiară internațională. Scrisoarea de intenție este documentul care concretizează rezultatul rundei de negocieri care a început pe 1 august și a fost înaintată vineri autorităților române, urmând să fie analizată pe parcursul sfârșitului de săptămână.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?