Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

Locuri libere în Căminul pentru bătrâni


   În Căminul pentru bătrâni din Focșani, 17 locuri sunt libere. Potrivit conducerii instituției, din cele 60 de locuri pe care le are căminul, 43 sunt ocupate. Persoanele interesate să locuiască în cămin trebuie să fie pensionare, să aibă cel puțin 60 de ani, să fie din Focșani, valide și să nu fie încadrate în grade de handicap grav sau accentuat. De asemenea, doritorii nu trebuie să sufere de afecțiuni neuropsihice sau psihice și să-și exprime clar acordul pentru a fi instituționalizați. „Am primit foarte multe solicitări de la persoanele care suferă de diferite afecțiuni care necesită o îngrijire specială. Din păcate, noi nu avem posibilitatea să îngrijim astfel de persoane. Aceste cereri le-am direcționat către alte instituții din țară, care au ca obiect de activitate îngrijirea unor persoane cu afecțiuni speciale”, a declarat Anca Lărgeanu, directorul Căminului pentru bătrâni.
   Pentru înscriere, vârstnicii trebuie să depună un dosar, care să conțină o copie după actul de identitate, documente care să ateste veniturile obținute și acte medicale care să dovedească starea de sănătate a solicitantului. Hotărâtoare este, însă, ancheta socială, care este făcută de asistenți sociali din cadrul Serviciului Public Local de Asistență Socială, din cadrul Primăriei Municipiului Focșani. „Se face o anchetă socială, care atestă că bătrânii nu se pot descurca singuri și pot fi primiți în instituția noastră. De obicei, este mai greu pentru bărbații văduvi, pentru că nu reușesc să se descurce la treburile gospodărești. Din păcate, avem multe cereri și de la persoanele care suferă de Alzheimer și aș putea spune că aceasta este afecțiunea pensionarului din mediul urban, care a lucrat ca funcționar public și dintr-o dată nu își mai folosește creierul la aceeași capacitate. Atunci apare declinul”, ne-a spus Anca Lărgeanu.
   În acest moment, sunt în lucru trei solicitări, care își așteaptă răspunsurile.

Contribuția: 60% din pensie

   Cei care locuiesc în Căminul pentru bătrâni contribuie cu 60% din pensie, pentru cazare și masă. Contribuția ar trebui să fie de 580 de lei pe lună, așa că cei care nu au venituri care să acopere această sumă, iar familia nu poate suporta diferența, aceasta este acordată de Consiliul Local. „Profilul celui care apelează la această instituție este al pensionarului singur, văduv sau divorțat, ai cărui copii fie au plecat din România la studiu sau la muncă, fie locuiesc în altă parte a țării și care simt nevoia să stea în preajma altor persoane”, a precizat directorul Căminului.
Pe perioada șederii în Căminul pentru bătrâni, cei instituționalizați pot desfășura diferite activități, care să îi țină ocupați. În cadrul acestei instituții există trei cluburi, unde pot privi la televizor, pot juca remy, șah sau table.
   Instituția este în regim deschis, pensionarii pot face și primi vizite, se pot ocupa de grădinărit, pot pleca în oraș să vizioneze piese de teatru, filme sau spectacole. În baza unei cereri, ei pot părăsi Căminul pentru bătrâni chiar și pentru o perioadă de 45 de zile pe an.
 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?