Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

VIDEO şi GALERIE FOTO: 95 de ani de când la Mărăşeşti s-a strigat „PE AICI NU SE TRECE!“


  

 

   Autoritățile vrâncene au comemorat, ieri, eroii români căzuți în Primul Război Mondial, prin depuneri de coroane și slujbe religioase la mausoleele din Mărășești, Soveja și la Monumentul Victoriei de la Tișița. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan le-a transmis vrâncenilor și românilor că în calitate de urmași ai celor peste 10.000 de soldați care au căzut pe câmpurile de bătălie de la Mărășești, avem obligația să avem grijă de țară.

   Autoritățile vrâncene au comemorat, ieri, eroii români căzuți în Primul Război Mondial, prin depuneri de coroane și slujbe religioase la mausoleele din Mărășești, Soveja și la Monumentul Victoriei de la Tișița. Reprezentanții Consiliului Județean, ai instituțiilor publice din județ, primari, veterani de război au depus coroane în memoria celor care s-au jertfit pentru țară.
   Manifestările au debutat la monumentul Victoriei de la Tișița, unde vicepreședintele Consiliului Județean, Ionel Cel Mare și șefi ai instituțiilor publice au depus coroane de flori. Ceremoniile au continuat la Mausoleul Mărășești, locul unde, în urmă cu 95 de ani, la 6 august 1917, 117 mii de soldați români și francezi au murit, au fost răniți sau au căzut prizonieri pentru ca România să nu fie ocupată de armatele germane.
   Ceremonialul a debutat cu o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoți, în memoria ostașilor care s-au jertfit pentru patrie. Deși nu au mai fost prezenți în număr așa de mare ca anii trecuți, cel mai probabil din cauza caniculei, veteranii de război au ascultat cu pioșenie slujba religioasă și au depus coroane de flori în memoria camarazilor care și-au dat viața pentru România.
   Prezent la manifestări, colonelul Gheorghe Rogoz, președintele Asociației Veteranilor de Război Vrancea, a spus că data de 6 august este data la care românii au făcut față singuri atacului german și au obținut cea mai importantă victorie a anului 1917. „Rezistența eroică a armatei române în Moldova a salvat statul român. Astăzi pronunțăm cu mare ușurință cuvântul război, dar de fapt acesta este un cuvânt ce înfricoșează, un cuvânt cu durere, un cuvânt de aducere aminte. Războiul a adus moarte, lacrimi și jale, victime nevinovate, exoduri masive de populație, distrugeri materiale uriașe. În timpul luptelor grele, ostașul român s-a zbătut amarnic privind cu mult curaj moartea, sfâșiat de gloanțe și de schije de obuz, dar și de dorul de copii, soție, de frați și de părinți, dar mai presus de orice, de dorul de țară. Å¢ie, eroul al României care te-ai jertfit pentru veșnicia țării și pentru onoarea armatei române, îți aprindem în suflet candela recunoștinței”, a spus colonelul Gheorghe Rogoz președintele Asociației Veteranilor de Război Vrancea.

Eroism pentru libertatea națională

   Viceprimarul orașului Mărășești, Ioan Ostafie, a declarat că în urmă cu exact 95 de ani, ostașii români au luptat eroic și au spus „Pe aici nu se trece”. „La Mărășești a avut loc cea mai mare operațiune militară desfășurată de armata română în primul război mondial. Datorită eroismului de care au dat dovadă ostașii români putem spune și noi că ceea ce s-a strigat atunci, «Pe aici nu se trece», a fost de actualitate deoarece guvernanții care au fost la putere și-au adus aminte de orașul erou numai cu ocazia acestei zile mărețe, fără să facă nimic pentru prosperitatea lui”, a spus viceprimarul din Mărășești Ioan Ostafie.
   Prefectul Octavian Vieru a evocat, în discursul său, faptele de arme ale celor care au spus „Pe aici nu se trece” în urmă cu 95 de ani. „Acest Panteon al neamului evocă trecutul de luptă al poporului român pentru libertatea națională, amintind fiecărui militar datoria sfântă de a servi cu credință patria, de a apăra cu orice preț suveranitatea și independența ei. Astăzi, după 95 de ani de la eroicele lupte, ne închinăm în fața celor care își găsesc odihna în acest edificiu și le aducem un pios omagiu. Suntem într-un moment în care trebuie să înțelegem că avem nevoie de solidaritate mai mult decât oricând pentru că numai împreună putem să atingem acel mai bine pe care îl merităm cu toții”, a afirmat prefectul Octavian Vieru.

Unitatea românilor, un ideal de secole

   Vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare a transmis mesajul șefului administrației județene, Marian Oprișan, în care se arată că data de 6 august este un prilej pentru a evoca o pagină din istoria unui război care a însemnat pentru România un sacrificiu uman imens, dar și o mare victorie, reîntregirea națiunii!
   Marian Oprișan le-a transmis vrâncenilor și românilor că în calitate de urmași ai celor peste 10.000 de soldați care au căzut pe câmpurile de bătălie de la Mărășești, avem obligația să ne gândim cu mult respect la jertfa militarilor, dar, mai mult decât atât, avem obligația să avem grijă de patria noastră!
   Åžeful administrației județene  a reamintit că unii politicieni au uitat cât de mult s-au sacrificat generații întregi pentru ca România să fie ceea ce este astăzi, iar pentru a-și menține funcțiile au pus în discuție chiar unitatea și suveranitatea poporului român. „Militarii noștri s-au sacrificat ori de câte ori comandanții lor le-au cerut să lupte pentru România! Au murit la Plevna, la Mărăști, la Mărășești și Oituz pentru ca românii să fie uniți sub un singur tricolor. Au murit în Kandahar sau Qalat pentru a apăra angajamentele luate de România ca stat membru NATO și vor muri ori de câte ori interesele naționale le vor cere sacrificiul suprem! Ori, pentru noi, românii, nu a existat și nu va exista un alt interes mai presus de unitatea națională, căci această unitate a noastră, a românilor, a fost un ideal de secole, greu de realizat! Pentru acest ideal aici, la Mărășești, s-a plătit cu mult sânge și noi, cei care trăim astăzi, avem datoria să nu uităm această jertfă și nici măcar să nu îndrăznim să ne gândim că unitatea noastră poate fi subiectul unor negocieri! Åži totuși, unii contemporani de-ai noștri au uitat cât de mult s-au sacrificat generații întregi pentru ca România să fie ceea ce este astăzi! Au uitat, și pentru scaunele lor au fost dispuși să discute chiar și despre valorile cele mai dragi poporului nostru, și mă refer aici la unitate și suveranitate!”, a afirmat Marian Oprișan.

„Trebuie să privim cu încredere spre viitor”

   Președintele Consiliului Județean Vrancea a arătat că românii au nevoie de un viitor sigur și că pentru el „viitorul înseamnă o țară în care noi, românii, să fim uniți și nu învrăjbiți”, adăugând că viitorul mai înseamnă și stimularea mediului economic local. „Data de 6 august 2012 găsește România nu în pragul unui război, ci la câteva zile distanță de o pace care va dura, sper eu, decenii. Sper ca minciuna, dușmănia și teroarea pe care cu toții am trăit-o în ultimii ani de zile să nu ne mai umbrească viața de acum înainte. Noi, românii, trebuie să învățăm să nu mai trăim în trecut ci să privim cu încredere spre viitor. Să lăsăm în urma noastră minciunile și ura, căci ele nu ne-au adus decât sărăcie și suferință și să fim încrezători că viitorul poate să ne aducă și liniște și prosperitate și un dram de fericire! Mereu am crezut cu tărie în viitor și astăzi am certitudinea că nu m-am înșelat în crezul meu! La fel ca și pentru majoritatea cetățenilor, pentru mine viitorul înseamnă o țară în care noi, românii, să fim uniți și nu învrăjbiți, la fel de bine cum înseamnă și o țară cu oameni politici responsabili care să se gândească la nevoile oamenilor și nu care să se gândească doar cum să își conserve puterea. Viitorul înseamnă și stimularea mediului economic local, stimularea investițiilor locale și locuri de muncă în România! Acesta este viitorul la care trebuie cu toții să ne gândim căci trecutul nostru recent a fost plin de scandaluri și frământări politice!, a susținut Marian Oprișan.

La referendum a fost stabilit noul drum al României

   Președintele Consiliului Județean Vrancea a mai arătat că are tăria și curajul să afirme că România se îndreaptă spre acel drum, iar clasa politică – președinte, prim-ministru, președinți de consilii județene, primari – are obligația să facă lucrurile de o așa manieră încât „să nu îi decepționeze pe cei 8.459.052 de cetățeni care, pe data de 29 iulie 2012, au stabilit noul drum al României, la fel cum are obligația să nu uite jertfa sutelor de mii de eroi care au murit pentru ca idealurile naționale să nu devină niciodată subiect de negociere politică”. „Astăzi cred că adevărul și dragostea sunt pe cale să învingă minciuna, ura și teroarea în care am trăit opt ani de zile!”, a încheiat mesajul său, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

Coroane în memoria eroilor care s-au jertfit pentru țară

   A urmat momentul depunerii de coroane, printre instituțiile reprezentante aflându-se Consiliul Județean Vrancea, Ministerul Apărării Naționale, Garnizoana Focșani, IPJ Vrancea, Inspectoratul Județean de Jandarmi, ISU, SRI, primăriile din Focșani, Panciu, Mărășești, Odobești.
Manifestările de la Mărășești s-au încheiat cu defilarea militarilor din Garnizoana Focșani și a jandarmilor.

   

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?