Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Examenul de Titularizare, un nou test pentru profesori


   Cadrele didactice care vor să facă o carieră la catedră vor susține  examenul de Titularizare într-unul dintre cele 21 de centre stabilite la nivel județean, mâine. În Vrancea, 494 de cadre didactice dintre cele 573 care s-au înscris inițial, vor lua parte la acest examen.
   Pentru ca totul să decurgă fără incidente, cu respectarea metodologiei, șefii Inspectoratului Åžcolar Județean au organizat ieri, o ședință de instruire cu cei 21 de președinți ai centrelor de examinare din județ. Cum anul acesta este o premieră, în sensul că examenul nu se va mai organiza la nivel județean, ci la nivelul fiecărui centru, membrii comisiilor vor trebui să acorde o atenție sporită aplicării regulamentelor.
   Oficialii Inspectoratului Åžcolar insistă ca descărcarea și transmiterea ulterioară a subiectelor către candidați să se facă în condiții de maximă siguranță, discreția fiind vitală. „Aveți mare grijă să însoțiți în mod permanent persoanele care descarcă subiectele. Verificați de multe ori ca subiectele să fie corect descărcate, corect date candidaților. Nu descărcați subiecte pentru care nu aveți candidați. Nu părăsește centrul de examen niciun subiect. Vă rog foarte mult, pentru că este un concurs ce va dura patru ore, timp în care subiectele pot fi suflate. Este normal să păstrăm secretul acestui concurs”, a atras atenția Vasilica Zaharia, inspector școlar general.
   De asemenea, s-a insistat ca profesorii supraveghetori să creeze condițiile pentru ca dascălii, și așa stresați de miza examenului, să nu fie stresați suplimentar și fără motive întemeiate. „Vă rog să aveți grijă că în concurs sunt colegii noștri, stresați cu grija că o notă neonorantă îl poate face să se simtă rău în fața colegilor sau să nu obțină postul dorit. Este un concurs în care candidații au foarte multe emoții, să evităm stresul pe care și noi îl putem crea prin supraveghere în timpul probei”, a mai spus Vasilica Zaharia.

Rudele examinaților, interzis la supraveghere

   Anul acesta, examenul se dorește a fi extrem de riguros, iar pentru a respecta întocmai metodologia, din comisiile celor 21 de centre de examen nu au voie să facă parte rude ale candidaților sau persoane cu funcții de conducere în partide. Chiar și jandarmul care va asigura paza centrului și cadrul medical vor fi nevoiți să dea declarații că nu au rude care să susțină acest concurs.
   În fiecare centru va fi prezent câte un inspector școlar, iar la finalul probei, toate DVD-urile cu înregistrările video vor fi predate în condiții de siguranță Inspectoratului Åžcolar. Accesul în sala de concurs se face în intervalul orar 8.00 – 9.00, iar proba va debuta la orele 10.00 și va dura patru ore.
   Nici candidații care s-au înscris la examenul de Titularizare nu au scăpat de supravegherea video. Pe toată durata examenului, în sălile de clasă vor funcționa sisteme de supraveghere video, astfel că fiecare mișcare a dascălilor va fi monitorizată, din dorința de a elimina orice suspiciune asupra corectitudinii desfășurării acestei probe.
   Åži profesorii examinați trebuie să dea dovadă de corectitudine, astfel că vor trebui să nu încerce să se inspire de la colegi sau din alte surse, pentru că în caz contrar riscă să fie eliminați din concurs. Așezarea în sală a candidaților se va face pe cel puțin 2 discipline. Acolo unde există candidați doar de la o singură disciplină, va fi creat spațiu mai mare între bănci.
   Candidații au voie să se retragă din examen doar după o oră de la primirea subiectelor. Ei vor trebui să dea declarație pe propria răspundere în acest sens, iar lucrarea lor va fi anulată.

Repartizare națională pe posturi

   Tezele vor fi trimise în alte județe, pentru a fi corectate. Primele rezultate de la examenul de Titularizare vor fi comunicate pe 7 august. Pe 7 și 8 august, candidații nemulțumiți de rezultate vor putea depune contestații la sediul Inspectoratului Åžcolar, nu la centrele unde au susținut examenul.
Rezultatele finale vor fi comunicate pe 10 august. Pe 13 august este programată etapa de repartizare națională în ședință publică la nivel de centru de concurs a candidaților care au obținut cel puțin media 7 la concursul din 2012. Åžedința publică de repartizare se va desfășura la sediul Inspectoratului Åžcolar Județean.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?