Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

Turiști vasluieni rătăciți pe Cheile Tișiței


   Șase turiști, din județul Vaslui, s-au rătăcit duminică seară, în zona Cheile Tișiței din stațiunea Lepșa. La ora 19.19, jandarmii au fost anunțați, prin intermediul numărului unic de urgență 112, despre faptul că șase adulți s-au rătăcit în zona Cheile Tișiței. În căutarea lor a plecat o echipă formată din 4 jandarmi din cadrul Postului de Jandarmi Montan Soveja, însoțiți de un lucrător al Parcului Natural Lepșa. Aceștia au efectuat căutări pe o rază de aproximativ 6 – 7 km, până la orele 00.45, când persoanele rătăcite au fost găsite în pădure, în stare bună de sănătate. Acestea au vârste cuprinse între 23 și 30 ani și sunt domiciliate în municipiul Bîrlad, județul Vaslui. Turiștii au fost însoțiți până în Tulnici, la pensiunea la care aveau asigurată cazarea.
   Postul de Jandarmi Montan Soveja, structură ce are ca principală misiune supravegherea zonelor turistice montane, are ca zonă de responsabilitate: stațiunea Soveja și traseele turistice: Stațiunea Soveja – Cabana Dragomira – Puturoasa – Åžezătoarea Lupilor – Cabana Zboina Neagră – Sonda – Fântâna lui Ferdinand (traseul nr. 1) și Stațiunea Soveja – Poiana Punga – Piepturi – Lacul Verde – Lacul Åžtegăroaiei – Stația Meteo – Cabana Zboina Neagră – Funicular – Fântâna lui Ferdinand (traseul nr. 2 ).
   Pentru prevenirea accidentelor ce pot avea loc pe traseele montane, jandarmii montani sfătuiesc amatorii de turism să plece pe munte doar cu echipament adecvat, respectiv bocanci, lanternă, rucsac, pelerină de ploaie sau costum impermeabil, parazăpezi și trusă de prim ajutor. De asemenea, ei trebuie să aleagă traseele în funcție de pregătirea fizică, tehnică și psihică a celui mai slab din grup; să folosească numai traseele marcate și să se informeze temeinic asupra traseului ales; să apeleze cu încredere la patrulele de jandarmi montani; să nu consume băuturi alcoolice înainte sau în timpul practicării sporturilor montane sau a drumețiilor și să informeze cabanierul asupra traseului ales.
   Totodată, turiștii nu trebuie să deterioreze amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele, iar în cazul apariției unor dificultăți pe teren sau a înrăutățirii vremii, să se retragă la cea mai apropiată cabană. În caz de accident, trebuie să anunțe jandarmii montani, la telefon:0237.242.568 sau prin apelul unic de urgență 112.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?