Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Fermierii pot obţine credite pentru lucrările agricole


   Producătorii agricoli se pot împrumuta de la instituțiile bancare cu până la 90% din valoarea subvenției unice pe suprafață, bani europeni pe care urmează să îi primească pentru suprafața deținută. Creditele se obțin în baza unei adeverințe eliberate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), iar banii pot fi utilizați pentru lucrările agricole din această toamnă.
   Pe lista băncilor comerciale care au încheiat convenții cu APIA se numără BRD Groupe Societe Generale, CEC Bank, Banca Comercială Romană, Banca Transilvania, UniCredit Å¢iriac Bank, Banca Carpatica, Banca Centrală Cooperatistă CREDITCOOP, OTP Bank Romania, Banca Comercială INTESA SANPAOLO ROMANIA, Bancpost și Procredit Bank. „În perioada următoare, APIA va încheia convenții și cu alte bănci comerciale”, au precizat reprezentanții APIA.
   În cadrul acestui tip de convenție, creditele acordate de bănci către fermieri sunt garantate de Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA și Fondul Național de Garantare a Creditului pentru Intreprinderi Mici și Mijlocii. „Potrivit Convenției, la solicitarea scrisă a fermierului la centrul județean/local unde a depus cererea în Campania SAPS 2012, APIA va elibera o adeverință prin care confirmă că beneficiarul a depus cererea de plată pentru Schema unică de plată pe suprafață (SAPS) pentru anul 2012 și că s-au efectuat controalele și verificările administrative asupra cererii de plată a beneficiarului, conform reglementărilor în vigoare. Pot beneficia de această adeverință fermierii selectați la controlul pe teren (clasic sau teledetecție) numai după finalizarea acestor controale. De asemenea, în adeverință se va menționa suprafața determinată pentru plată în cadrul schemei SAPS și faptul că beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată la data emiterii acesteia, precum și că îndeplinește condițiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislația în vigoare”, se arată într-un comunicat al APIA.
   Valoarea creditului se calculează în funcție de cursul euro/leu stabilit de Banca Centrală Europeană (BCE). Astfel, pentru creditele acordate de Banca Creditoare până la data de 29.09.2012 inclusiv, se calculează creditul la cursul leu/euro comunicat de BCE în ziua anterioară datei solicitării creditului. Pentru creditele acordate începând cu 30 septembrie, se ia în calcul cursul leu/euro, comunicat de BCE din data de 30.09.2012.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?