Înscrierile pentru participarea la cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat încep astăzi, urmând a se încheia vineri, 20 iulie, potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educației. Nu se pot înscrie tinerii prinși că au încercat să fraudeze examenul, dacă de la data la care au fost depistați cu fițuici sau materiale interzise nu au fost organizate deja două sesiuni de Bacalaureat.
Examenul de Bacalaureat, sesiunea de toamnă, va debuta în a doua jumătate a lunii august. Astfel, în zilele de 20 și 21 august va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională va fi susținută în zilele de 21 și 22 august, iar în 23 și 24 august va avea loc evaluarea competențelor digitale.
Prima probă scrisă, cea la limba și literatura română, va fi susținută în data de 27 august, iar în 29 august va avea loc proba obligatorie a profilului, în timp ce pe 31 august va fi susținută proba la alegere a profilului și specializării. Rezultatele, înainte de contestații, vor fi afișate pe data de 2 septembrie, iar depunerea contestațiilor se va face în aceeași zi, între orele 16.00 și 20.00. Rezolvarea contestațiilor va avea loc în zilele de 3 și 4 septembrie, iar rezultatele finale vor fi afișate în 5 septembrie.
În prima sesiune de Bacalaureat, 45,58 la sută dintre candidații participanți au promovat examenul. Dintre aproape 3 mii de absolvenți de liceu, doar 1.337 au luat examenul maturității, cei mai mulți dintre ei cu medii cuprinse între 6,00 și 6,99. Pentru cei care au ratat Bac-ul, în licee vor fi organizate sesiuni speciale gratuite de pregătire, potrivit inspectorului școlar general, Vasilica Zaharia.
Absolvenții de liceu care nu promovează examenul de Bacalaureat de două ori, trebuie să scoată bani din buzunar dacă vor să se mai înscrie la concurs. Ministrul Educației a emis un ordin, în baza căruia candidații aflați la cea de-a treia încercare, trebuie să plătească pentru fiecare probă câte 39 lei.