Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Acreditare obligatorie pentru furnizorii de servicii sociale


   Cu toate că legislația prevede că nu pot fi acordate servicii sociale fără obținerea acreditării în acest sens, nu toate Serviciile Publice de Asistență Socială din cadrul primăriilor vrâncene au așa ceva. Din 73 de primării din județul nostru, doar 52 au obținut această acreditare.
   Potrivit informațiilor furnizate de Cătălin Pogorevici, purtătorul de cuvânt al  Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Vrancea, în județul nostru mai sunt acreditate să furnizeze servicii sociale zece fundații și asociații, Filiala de Cruce Roșie Vrancea, precum și Cantina de Ajutor Social, Penitenciarul Focșani, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului și Biserica „Sfântul Gheorghe” Broșteni. „Un furnizor de servicii sociale poate obține acreditarea pentru mai multe servicii sociale. Comisia de acreditare a furnizorilor de servicii sociale își desfășoară activitatea pe lângă Agenția de Plăți și Inspecție Socială, care asigură secretariatul comisiei. Certificatul de acreditare obținut are o valabilitate de trei ani, după acest termen fiind necesară reacreditarea”, a declarat Cătălin Pogorevici, purtătorul de cuvânt al  Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Vrancea.
   Obținerea acreditării pentru furnizarea serviciilor sociale atât în sistem public, cât și în sistem privat este obligatorie din 1 ianuarie 2006. Nerespectarea acestei prevederi constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 5.000 lei. Principalul efect al obținerii certificatului de acreditare constă în faptul că finanțarea serviciilor sociale din sursele publice se face pe principiul concurenței și al eficienței, toți furnizorii, fie publici sau privați având acces nediscriminatoriu la sursele de finanțare, cu condiția să fie acreditați.
   Acreditarea se acordă gratuit, la cererea furnizorului. Termenul de soluționare a cererii de acreditare este 45 de zile, de la data la care dosarul a fost depus complet. Comisia de acreditare este cea care verifică dacă sunt îndeplinite condițiile de acreditare.

Tipuri de servicii sociale și de furnizori

   Serviciile sociale pentru care se solicită acreditarea pot fi cu caracter primar sau specializate. Dacă primele au drept scop prevenirea sau limitarea unor situații de vulnerabilitate, care pot duce la marginalizare sau excluziune socială, cele specializate vizează menținerea, refacerea sau dezvoltarea capacităților individuale  pentru depășirea unei situații de nevoie socială. Legislația în vigoare prevede o serie de standarde generale de calitate pe care furnizorii de servicii sociale trebuie să le îndeplinească, dacă vor să le fie acordată acreditarea.
   Serviciile sociale sunt asigurate de furnizori publici, adică direcții generale de asistență socială și protecția copilului și servicii publice de asistență socială (SPAS) care funcționează în aparatul primarului de la nivelul municipiilor, orașelor și comunelor. Totodată, aceste servicii pot fi acordate și de furnizori privați, adică asociații, fundații, culte religioase, persoane fizice autorizate, organizații cu scop lucrativ, alte entități, în condițiile legii. Toți furnizorii de servicii sociale acreditați sunt înscriși în Registrul electronic al serviciilor sociale, administrat de Ministerul Muncii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?