Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

La Paris a fost expus colanul de Mare Maestru al Legiunii de Onoare


   La Muzeul Legiunii de Onoare din Paris va fi deschisă sâmbătă o expoziție dedicată colanului de Mare Maestru al ordinului Legiunii de Onoare, care se prezintă de fiecare dată noului președinte al Republicii la ceremonia de învestitură.
   Din 14 iulie 2012 până pe 29 septembrie 2013, în cadrul expoziției vor fi prezentate ‘detalii de medalioane alegorice, filme de la ceremoniile de învestitură din timpul celor de-a IV-a și a V-a Republici, reviste și fotografii de epocă, portrete oficiale’, se spune într-un comunicat.
   Actualul colan, în care una din zale are înscrisă de câteva săptămâni mențiunea ‘Francois Hollande 2012’, a fost înmânat prima oară președintelui Vincent Auriol, pe 1 decembrie 1953. Bijuteria de aur cântărește 952 g, are 16 zale și, în centru, monograma HP (Honneur et Patrie), de care este agățată crucea Legiunii de Onoare. Alte 11 zale au înscrise numele precedenților președinți francezi: Vincent Auriol, Rene Coty, Charles de Gaulle (două zale), Georges Pompidou, Valery Giscard d’Estaing, Francois Mitterrand (două), Jacques Chirac (două), Nicolas Sarkozy.
   Fiecare nume este gravat pe spatele zalelor, care reprezintă ‘activități esențiale ale națiunii’ (viața economică, artele frumoase, științele, medicina, apărarea, etc.).
   A 12-a za, pe spatele căreia este gravat numele lui Francois Hollande, reprezintă un cap de cal, simbolizând blindatele. Zaua lui Nicolas Sarkozy reprezintă marina, cele două zale ale lui Jacques Chirac, artileria și infanteria, cele ale lui Francois Mitterrand, telecomunicațiile și aviația și cele ale lui de Gaulle, literatura și medicina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?