Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639

Inul, planta regiunilor de stepă și silvostepă


   Inul are cerințe ecologice comune, găsind condiții bune în cea mai  mare parte a țării. Are nevoie de mai multă umiditate, uscându-se printre primele plante în timpul secetelor prelungite. Se dezvoltă mai bine pe soluri ușoare sau mijlocii, afânate, aerisite, profunde, permeabile, bine structurate, bogate în humus, cu reacție ușor acidă.
   Specie ierboasă, cultivată în primul rând pentru fibră sau pentru ulei, cu tulpina înaltă de 60 -100 cm, ramificată de la bază (la inul pentru ulei) sau numai terminal (la inul pentru fuior), frunze alterne, lanceolate, lungi de 2-3 cm și late doar de 2-3 mm, cu 3 nervuri paralele, flori albastre-azurii, pe tip 5, câte 10-15 în dicazii terminale.

Compoziție chimică: 
Se folosesc numai semințele ajunse la maturitate (Semen Lini) conțin: mucilagii, formate din acid galactouric, ramnoză, galactoză, xiloză și arabinoză, lipide formate din trigliceride ale acidului oleic, linani, linoleic, stearic, miristic și în special linoleic, grăsimi; protide, un heterozid cianogenetic-linmarozidul, care se dedublează în acid cianhidric, glucoză și acetonă; săruri de potasiu și magneziu; acizi grași nesaturați Omega-3 care se întâlnesc mai mult în carnea de pește.

Perioada de vegetație:
Epoca de semănat este primăvara devreme după semănatul cerealelor de primăvară. Se seamănă atunci când la 5 cm în sol timp de 4-5 zile temperatura se menține la 4-5A°C. Inul pentru ulei este planta regiunilor de stepă și silvostepă, caracterizate prin multă căldură, umiditate moderată și durată lungă de strălucire a soarelui. Perioada de înflorire a inului este iunie-iulie.

Perioada de recoltare:
Recoltarea se face în luna august, de îndată ce tulpina începe să devină gălbuie.

Afecțiuni pentru care se recomandă:
– abcese, adenopatii, arsuri, cancer, cistite, constipație, crustele scalpului, dureri diverse inclusiv reumatice, furuncule, ihtioză, inflamații intestinale și ale vezicii urinare, litiază renală, răni diverse, tuse, xeroze cutanate.

Calități curative și acțiune farmaceutică:
– semințele de in întregi ingerate în această stare câte 2 linguri pe zi sunt folosite în tratamentul dispepsiilor și constipației. Datorită mucilagiilor care le conține are acțiune emolientă, calmantă, laxativă, purgativă și antiseptică în special asupra tubului digestiv.
– făina de in sau mucilagiul făcut prin macerarea semințelor în apă este foarte util deoarece este emolient extern foarte util.
– linanii anihilează efectul unor estrogeni, de aceia este indicat în toate formele de cancer sau afecțiuni ale sânului, sau chiar boli metabolice endocrine.
– omega-3 blochează acțiunea prostaglandinelor și prin aceasta se reduce colesterolul și ajută în tratamentele cancerului. Subțiază sângele și ajută în toate afecțiunile în care acest lucru este foarte necesar.

Mențiuni:
Înainte de folosire, consultați medicul de familie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?