268 de copii vrânceni primesc alocații chiar și de peste 100 de euro, în timp ce restul de 67.760 beneficiază de 42 de lei din partea Statului Român. Cine are dreptul la alocație europeană, cum se poate intra în posesia ei și ce formalități trebuie îndeplinite, citiți în materialul următor.
De la începutul acestui an, părinții a 268 de copii din județul nostru, care lucrează cu acte-n regulă în străinătate, au solicitat și obținut de la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Vrancea formularele europene necesare încasării alocației pentru copii, acordată de statele în care muncesc. Astfel, 268 de copii beneficiază de alocații considerabil mai mari decât cea de 42 de lei oferită de Statul Român, adică de peste 100 de euro lunar. „În cazul cetățenilor români care desfășoară activități profesionale într-un alt stat membru al UE, indiferent de locul de reședință al membrilor de familie, aceștia au dreptul la beneficiile pentru copii acordate de statul membru și depun cererea la instituția competentă cu acordarea beneficiilor de asistență socială pentru susținerea copilului și familiei din acel stat membru, conform mo-delului prevăzut de legislația acelui stat. În cazul cetățenilor români care desfășoară activități profesionale într-un alt stat membru și care nu au dreptul la beneficii pentru copil în acel stat, aceștia pot solicita acordarea alocației de stat pentru copii în România”, a declarat Cătălin Pogorevici, purtătorul de cuvânt al AJPIS Vrancea.
Potrivit Regulamentului european 1408, copiii români care au părinții plecați la muncă în străinătate pot beneficia de alocație de stat mai mare decât cea oferită în România, cu condiția ca cetățenii români să lucreze legal în țara respectivă. Pentru asta, părintele trebuie să completeze formularul E411, pe care trebuie apoi să-l depună fie la AJPIS, fie la instituția omoloagă din țara în care lucrează.
Cazurile de aplicare a Regulamentului
În situația în care copilul este în România în grija unui părinte care lucrează aici, iar celălalt părinte muncește în alt stat, țara noastră va plăti alocația de 42 de lei, iar statul în care muncește celălalt părinte va plăti diferența până la suma prevăzută ca alocație în acel stat. În cazul în care copilul este în străinătate, împreună cu părintele care muncește legal acolo, România nu va mai plăti alocația pentru copil, decât în cazul, foarte puțin probabil, în care este mai mare decât a celuilalt stat. Suma ce o va plăti Statul Român va fi diferența dintre ceea ce acordă România și cuantumul prestațiilor acordate de celălalt stat.
Regulamentul european 1408 mai prevede și situația în care ambii părinți lucrează în state diferite ale UE, iar domiciliul sau reșe-dința copilului este în România, acesta fiind, de exemplu, în îngrijirea bunicilor. În acest caz, prestațiile familiale vor fi acordate de statul care are cel mai mare cuantum. Celălalt stat va rambursa primului stat jumătate din cuantumul plătit de primul stat, dar nu mai mult decât suma prevăzută de legislația națională. Dacă România acordă prestații familiale, pe baza reședinței copilului, mai mari decât cele prevăzute de statele de angajare ale părinților, va plăti diferența până la nivelul prestațiilor prevăzute în România.
Totuși, cu excepția primilor doi ani de viață ai copilului, când România prevede alocație și indemnizație de creștere în valoare de 800 de lei, alocația de stat pentru copil acordată de România este printre cele mai mici din UE.
Ce trebuie să faceți pentru a primi alocația europeană
Pentru obținerea „alocației europene” trebuie să vă adresați instituției competente cu plata prestațiilor familiale din România, în cazul vrâncenilor Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Vrancea, și din statul în care lucrătorul migrant își desfășoară activitatea (în Italia, de exemplu, este Institutul Național de Protecție Socială). Procedura se demarează prin depunerea formularului E411, care are două părți, A și B. El trebuie depus completat în partea A, de către lucrătorul migrant care se adresează instituției competente cu plata prestațiilor familiale din statul unde își desfășoară activitatea sau la AJPIS. În această parte a formularului trebuie completate toate datele privind identitatea persoanelor menționate. Pentru ușurarea procedurii, este indicat ca solicitantul să trimită AJPIS fotocopii de pe actele de stare civilă ale membrilor familiei, hotărâre de divorț ori de încredințare a copiilor, etc.
La primirea formularului E411, AJPIS trebuie să completeze partea B, pentru care se va adresa, după caz, la Inspectoratul Teritorial de Muncă, Direcția Generală a Finanțelor Publice, Casa Județeană de Pensii, Inspectoratul Åžcolar Județean (în cazul în care copiii avuți în întreținere sunt elevi) și/sau Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului. Copilul solicitantului va beneficia de plata alocației europene după completarea integrală a formularului E411 și depunerea acestuia la instituția responsabilă din statul UE cu plata acestei alocații.
Condiții necesare acordării alocației europene
Vrâncenii aflați în unul dintre statele membre UE pot solicita, pentru copiii lor, alocația de stat din țara unde muncesc, dacă îndeplinesc una din următoarele condiții: să fie salariați cu contract de muncă sau să desfășoare activități independente; să fie în șomaj ca urmare a unei activități sala-riale sau independente desfășurate într-una din țările UE; să fie titulari de pensie și să aibă copii în întreținere.
Prestațiile familiale acordate pe teritoriul UE în baza prevederilor regulamentelor europene și a legislației române în vigoare sunt nu doar alocația de stat pentru copii, ci și indemnizația pentru creșterea copilului, sau, după caz, stimulentul lunar, indemnizațiile lunare pentru creșterea copilului cu handicap.
Toate acestea se acordă în baza Regulamentului Consiliului nr. 1408/71 referitor la aplicarea regimurilor de securitate socială salariaților, lucrătorilor independenți și membrilor familiilor acestora care se deplasează în interiorul Comunității. Românii beneficiază de acest drept începând cu 1 ianuarie 2007 și este aplicabil pe tot teritoriul UE, dar și în Norvegia, Liechtenstein, Islanda și Elveția.
Ce alocații se plătesc în UE
Potrivit ultimelor date disponibile (din iulie 2009) postate pe site-ul Comisiei Europene cu privire la cuantumul alocațiilor de stat în țările UE, în timp ce în România această alocație este de aproximativ 10 euro, în țările din vestul Europei acestea depășesc de cele mai multe ori 100 de euro, recordul deținându-l Luxemburgul, cu peste 800 de euro pentru cel de-al treilea copil născut. Belgia stabilește cuantumul alocației în funcție de numărul copiilor dintr-o familie, pentru un copil acordându-se 83 euro, iar pentru trei sau mai mulți copii, 230 euro.
În Danemarca contează vârsta copilului, acesta primind 184 de euro până la doi ani și 115 euro între 7 și 17 ani. În Spania, valoarea alocației este de 41 de euro pentru copiii sub trei ani și 24 euro pentru cei între 4 și 18 ani. Franța plătește o alocație de 124 euro pentru un copil și ajunge până la 441 euro pentru patru copii. În Irlanda alocația este de 166 euro pentru un copil, în Italia se calculează în funcție de veniturile familiei, pornind de la 120 euro/copil, în Olanda este între 65 și 93 euro, în funcție de vârsta copilului, în Suedia se acordă alocație 98 euro, iar în Marea Britanie, 101 euro.