Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Peste 21 de mii de vrânceni au câte un handicap


   Puțin peste 21 de mii de vrânceni sunt afectați de un handicap, potri-vit statisticii întocmite la nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC). Dintre aceștia, 20.025 sunt adulți și 1.099 copii, cele mai frecvente afecțiuni ale acestora fiind cele care generează handicap fizic, somatic, asociat, dar și vizual și mental. Potrivit informațiilor furnizate de reprezentanții Direcției pentru Protecția Persoanelor Adulte cu Handicap din cadrul DGASPC, este vorba de afecțiuni osteoarticulare, sechele AVC, amputații, afecțiuni oncologice, renale, retinopatii diabetice, demențe, întârzieri mentale, epilepsie, etc.
   La finele anului trecut, suma totală reprezentând prestații sociale, de care au beneficiat toate aceste persoane a fost de 61.201 mii lei. De menționat că prin DGASPC se asigură plata indemnizației pentru persoanele cu handicap, a bugetului personal complementar, dar și a indemnizației pentru însoțitorul nevăzătorului cu handicap grav, aceasta din urmă fiind de 525 lei lunar/persoană (în total, la nivel de județ, 5.435 mii lei pe an).
   Conform comunicatului de presă trimis redacției, indemnizația lunară de care beneficiază persoanele cu handicap grav este de 202 lei/persoană, iar la nivel de județ aceasta însumează 11.382 lei/an, în timp ce indemnizația încasată de vrâncenii cu grad accentuat este de 166 lei lunar/persoană (26.454 mii lei/an în total). La acești bani se adaugă, lunar, suma cuvenită ca buget complementar și anume 91 lei/persoană pentru cei cu handicap grav (5.703 mii lei/an în total), 68 lei/persoană pentru cei încadrați în gradul accentuat de handicap (11.064 mii lei/an în total) și 33,5 lei/persoană pentru vrâncenii cu grad mediu de handicap (total, la nivel de județ, 1.163 mii lei/an).
   Dintre cele 21.124 persoane cu handicap care trăiesc în județul nostru, 464 beneficiază de servicii sociale specializate în centrele din subordinea DGASPC. Cele mai multe dintre acestea (254) au handicap mental, 81 suferă de handicap asociat, 59 au afecțiuni psihice, în timp ce 18 au handicap fizic, 15 auditiv, 11 HIV-SIDA și 10 au handicap vizual.
   Pentru ca o persoană să fie încadrată într-un grad de handicap, trebuie să îndeplinească următoarele criterii: să aibă domiciliul sau reședința pe teritoriul României; să prezinte un deficit funcțional (dizabilitate) dat de o afecțiune încadrată în criteriile medico-psiho-sociale aprobate prin OMS nr.76/2007 și să acceseze serviciile de specialitate oferite de Serviciul Public Local de Asistență Socială și ale DGASPC.

Acte necesare pentru încadrarea în grad de handicap

   Pe lângă cererea tip de evaluare complexă în vederea încadrării în grad de handicap, dosarele celor care solicită acest lucru trebuie să mai cuprindă: copie de pe actul de identitate, cupon de pensie/adeverință de salariat, decizie de pensionare în copie și original și ancheta socială efectuată de serviciul social specializat din cadrul primăriei în a cărei rază teritorială are domiciliul sau reședința solicitantul.
   De asemenea, mai este necesar referatul medical în original, elibe-rat de medicul specialist, privind situația medicală prezentă, care să precizeze diagnosticul clinic (specificat și debutul), deficiența funcțională, investigații care susțin deficiența și măsuri de recuperare. Scrisoarea medicală tip eliberată de medicul de familie trebuie depusă, de asemenea, în original. Aceasta va fi completată integral, atât cu antecedente cât și cu istoricul bolii.
   Dosarul mai trebuie să conțină toate celelalte documente medicale care vizează afecțiunea specificată în referat, în copie și original precum și documentele doveditoare ale investigațiilor paraclinice recente (ana-lize specifice, tomograf, RMN, ascilometrie, etc.) care susțin diagnosticul din referat. Nu în ultimul rând, acolo unde este cazul, trebuie depus și certificatul de încadrare în grad de handicap, în copie și original, al soli-citantului.
   Programul de lucru pentru depunerea dosarelor și programare se desfășoară de luni până vineri, între orele 8.30 – 14.00, la sediul Direcției pentru Protecția Persoanelor Adulte cu Handicap din Focșani, strada Cuza Vodă nr. 56.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?