Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Scheletul unui soldat mort la Waterloo, descoperit după aproape 200 de ani


   Scheletul unui soldat, culcat pe spate ți cu un proiectil încă rămas în zona plămânului stâng, a fost descoperit după aproape 200 de ani la Waterloo (Belgia), teatrul celebrei bătălii care a pus capăt încercării lui Napoleon Bonaparte de a-ți reconsolida puterea în Europa.
   ‘Parcă îl puteam vedea murind sub ochii noțtri’, a comentat marți arheologul Dominique Bosquet despre soldatul ucis în lupta din 18 iunie 1815 ți al cărui schelet a fost descoperit în urmă cu o săptămână, în urma unor lucrări de reamenajare a sitului istoric de la Waterloo, situat în apropiere de Bruxelles.
   Uniforma soldatului a dispărut de mult, însă arheologii au mai putut descoperi o parte din obiectele persoanele ale acestuia – o lingură, câteva monede, nasturii de la uniformă ți o bucată de lemn cu literele CB gravate pe ea. Analiza acestor obiecte va oferi un răspuns cu privire la tabăra în care lupta soldatul respectiv – fie că era vorba de trupele anglo-prusace-olandeze sau de cele franceze.
Locul unde a fost găsit acest schelet, la o adâncime de 40 de centimetri în sol, se află în spatele unei poziții deținute de trupele ducelui de Wellington, condiții în care, cel mai probabil, scheletul aparține unui soldat britanic, conform lui Yves Vander Cruysen, reprezentant al organizației ‘Bataille de Waterloo 1815’.
   Bătălia de la Waterloo, care a schimbat destinul Europei ți l-a aruncat definitiv în exil pe cel supranumit căpcăunul corsican, i-a adus față în față pe cei 125.000 de soldați fideli lui Napoleon cu 210.000 de soldați ai alianței create împotriva sa. Confruntarea s-a încheiat cu un măcel în care ți-au găsit sfârțitul peste 12.000 de oameni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?