Ediția: Luni 28 aprilie 2025 Nr. 6865
Ediția: Luni 28 aprilie 2025 Nr. 6865

Ponta: Modificăm Legea Curţii Constituţionale


   Premierul Victor Ponta a declarat, joi, răspunzând unei întrebări, că Legea de funcționare a Curții Constituționale va fi modificată, astfel încât în 2013 cele trei noi mandate vor fi preluate de judecători numiți dintre cei de la ICCJ. „Trebuie schimbat modul în care funcționeză Curtea Constituțională. Trebuie ca cei nouă judecători să nu mai fie desemnați politic și trebuie – așa cum am spus când eram în opoziție și mă voi ține de cuvânt – în 2013, când expiră trei mandate la Curte, să alegem judecători nu dintre oamenii politici, ci judecătorii de la ICCJ, care chiar să judece și nu să aibă atitudini și recunoștință față de cei care i-au propus acolo”, a spus Ponta.
   Întrebat dacă USL va modifica Legea de funcționare a CC, Ponta a răspuns afirmativ. „Da. Modul de selectare a judecătorilor la Curte, numărul și atribuțiile acestora sunt în Constituție. Dar eu cred că nu mai trebuie – vă dați seama, în 2013 o să fie trei judecători. Ce facem, îi numim de la USL? I-am schimbat pe cei ai domnului Băsescu cu cei de la USL? Nu e bine. Haideți să-i numim dintre judecătorii ICCJ și în acest fel nu mai intervine factorul politic”, a spus Ponta. El a spus că CC s-a politizat și că deciziile se iau cu un vot de 5 la 4. „Cinci judecători citesc Constituția într-un fel și patru în alt fel? Înainte deciziile se luau prin consens, iar dacă era o opinie separată, era o excepție”, a spus Ponta.
   Conform Constituției, Curtea Constituțională este garantul supremației Constituției și se compune din nouă judecători, numiți pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. „Trei judecători sunt numiți de Camera Deputaților, trei de Senat și trei de Președintele României”, prevede Constituția.
   Judecătorii Curții Constituționale aleg, prin vot secret, președintele acesteia, pentru o perioadă de 3 ani. Curtea Constituțională se înnoiește cu o treime din judecătorii ei, din 3 în 3 ani, în condițiile prevăzute de legea organică a Curții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?