Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Cremele de protecţie solară, obligatorii pe caniculă


   Zeci de vrânceni suferă de cancer de piele. Anul trecut, 20 de persoane au aflat că au cancer de piele, dintre care 19 în stadii curabile. 15 bolnavi provin din mediul rural, ceilalți din mediul urban. Specialiștii spun că an de an, numărul persoanelor care sunt diagnosticate cu această boală crește. Societatea Română de Dermatologie a inițiat un proiect prin care cremele de protecție solară să fie introduse pe lista de medicamente compensate.
   Medicii dermatologi din Vrancea susțin această propunere. „E binevenită o astfel de propunere, dar nu cred că se poate concretiza. Pe listele de compensate nu se mai găsesc nici medicamente banale. E greu să cred că s-ar dori introducerea unor cosmetice pe lista de compensate. Oricum, această măsură ar fi în folosul oamenilor, mai ales că a început să crească numărul de cancere de piele. Această măsură ar duce la reducerea cazurilor de cancer de piele”, este de părere medicul dermatolog Despina Căpățână.
   Dermatologii spun că, în 50% din cazuri, această boală ar putea fi evitată dacă oamenii ar fi îndemnați și ajutați din timp să se protejeze. Prețurile pentru uleiuri, creme și loțiuni solare variază între 10 și 100 de lei, în funcție de marcă și de gradul de fotoprotecție. În condițiile în care în această perioadă nivelul de radiații a crescut, medicii dermatologi recomandă vrâncenilor să se protejeze împotriva razelor solare. „Să evite expunerea la soare între orele 11 și 16, iar dacă e nevoie să se protejeze cu creme de protecție solară 50, să poarte pălării sau umbrele și haine deschise la culoare. Înainte să se ducă la plaja este recomandat să își acopere alunițele și să se prezinte la medic pentru a fi examinate”, recomandă medicul dermatolog Despina Căpățână.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?