Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Ce pastile uzuale dau arsuri gastrice


   Ibuprofenul, aspirina și toate celelalte antiinflamatoare nesteroidiene irită mucoasa sto-macului și pot să agraveze gastrita ori ulcerul. Foarte multe medicamente provoacă arsuri gastrice.
În majoritatea cazurilor, efectul iritant este dat de substanța activă a medicamentelor, nu de excipienții acestora – substanțe folosite pentru a schimba gustul sau culoarea, pentru a facilita administrarea ori pentru a prelungi valabilitatea tratamentului. ‘Excipienții sunt folosiți în cantitate prea mică pentru a provoca astfel de efecte secundare. Există totuși o excepție. Este vorba despre zahărul din siropuri, adăugat de regulă în concentrație mare”, potrivit prof. dr. Ioan Fulga, șeful catedrei de farmacologie a Universității de Medicină și Farmacie ‘Carol Da-vila” din București.

Paracetamolul, bine tolerat de stomac

   Toate medicamentele cu acțiune antiinflamatoare cresc secreția de acizi în stomac, cu excepția paracetamolului și metamizolului. Aspirina, cel mai folosit antiinflamator, nu doar că stimulează secreția acizilor gas-trici, dar blochează și secreția prostaglandinelor, substanțe care ajută la regenerarea mucoasei stomacului și care inhibă totodată secreția acizilor. ‘Ceva mai bine tolerată este și clasa de medicamente numită coxibi, din categoria antiinflamatoarelor”, spune prof. dr. Ioan Fulga.
   Alte două grupe de medicamente cu efect iritant pentru mucoasa gastrică sunt blocantele canalelor de calciu și betablocantele, utilizate ca tratament al hipertensiunii arteriale. Acestea relaxează sfincterul esofagian inferior și permit astfel acizilor din stomac să ‘urce” spre esofag.

Tetraciclinele irită mucoasa gastrică

   Contrar credinței generale, antibioticele nu sunt atât de nocive pentru stomac. Cel care poate crea probleme, mai ales persoanelor care suferă de gastrită sau de ulcer, este tetraciclina.
Medicamentele și suplimentele alimentare pe bază de fier pot să aibă și ele acest efect asupra mucoasei gastrice, prin creșterea secreției de acizi în stomac. De asemenea, clorura de potasiu este greu tolerată de stomac când se administrează pe cale orală. ‘Din această cauză, bolnavilor care urmează un tratament diuretic și care au nevoie de suplimente cu potasiu li se recomandă să le ia în supă”, mai spune prof. dr. Ioan Fulga. Din categoria suplimentelor alimentare iritante pentru stomac face parte și vitamina C.

Se iau doar după masă

   Pentru a preveni efectul iritativ asupra stomacului, toate aceste medicamente ar trebui luate după ce ați mâncat, sub nicio formă înainte. De asemenea, ele trebuie administrate cu o cantitate cât mai mare de apă, mai ales dacă au ca efect creșterea secreției de acizi gastrici. În acest mod, acizii vor fi diluați.
   Dacă medicamentul respectiv favorizează refluxul esofagian, efect observat în cazul antihipertensivelor, este foarte important să nu stați la orizontală cel puțin o jumătate de oră de la administrarea lui. Tratamentele sub formă lichidă, de tipul gelulelor și comprimatelor efervescente, sunt absorbite într-un timp mai scurt.
   Persoanele diagnosticate cu gastrită sau cu ulcer ar trebui să ia întotdeauna aceste medicamente concomitent cu unele antiulceroase. ‘Este bine ca decizia de a alege un antiulceros sau altul să fie luată împreună cu medicul curant, pentru că acțiunea lor diferă”, precizează prof. dr. Ioan Fulga. Se recomandă, de asemenea, ca în paralel cu administrarea medicamentului care provoacă arsuri gastrice să se evite alimentele iritante pentru stomac, așa cum sunt cele acre, condimentele și dulciurile concentrate.

Mit

   Unele persoane dizolvă medicamentele în gură în speranța că vor reduce riscul de a suferi arsuri gastrice. Această metodă nu influențează însă efectul iritant pe care îl au asupra mucoasei gastrice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?