Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Elev de la Cuza, bătut de colegii de clasă


   Colegiul Național ,,Al. I. Cuza” din Focșani a fost ieri scena unui adevărat meci de box. Chiar în timpul sosirii reprezentantului Ministerului Educației la acest liceu, care urma să ve-rifice buna desfășurare a examenului de Bacalaureat, unul dintre elevi era dus de medici cu targa, la spital. Andrei C. a fost bătut de colegi, în timpul pauzei, fără ca niciun cadru didactic să sesizeze. Nici colegii săi nu i-au sărit în ajutor, iar elevul a fost lovit fără milă până a fost doborât.

   Andrei C., în vârstă de 11 ani, elev în clasa a V-a B, la Colegiul Național ,,Al. I. Cuza” din Focșani, a fost bătut de colegii săi până a ajuns la spital cu traumatisme craniene și abdominale. Incidentul s-a produs într-una din pauze și se pare că mărul discordiei ar fi fost un extemporal la istorie pe care l-ar fi susținut toată clasa a V-a B, la îndemnul lui Andrei. Deși notele nu ar fi fost trecute în catalog, asta nu a făcut ca furia elevilor să fie mai mică, iar în pauză, unul dintre colegi, Constantin C., s-a năpustit asupra lui Andrei și l-a lovit cu pumnul în burtă. Băiatul s-a dezechilibrat și a căzut lovindu-se cu capul de banca prevăzută cu o placă de fier. Alți colegi l-au lovit cu picioarele.
Andrei și-a pierdut cunoștința, dar fiindcă tocmai sosise să verifice derularea Bacalaureatului, un reprezentant al Ministerului Educației,  conducerea Colegiului a vrut să pară că nu este decât un incident minor și că elevului i s-ar fi făcut rău, din cauza căldurii. Cum starea lui părea din ce în ce mai gravă, cadrele didactice au solicitat sprijinul medicilor de la Serviciul de Ambulanță Județean Vrancea. Elevul a fost preluat pe o targă și transportat până la spital pentru a primi îngrijiri medicale.
Medicii de la Ambulanță au precizat că elevul ,,a suferit un traumatism cranian închis minor și un traumatism abdominal”. Nu are plăgi sau leziuni vizibile. Este la Unitatea de Primiri Urgențe pentru investigații suplimentare”, ne-au precizat medicii.  După ce a primit primele îngrijiri, Andrei C. a fost investigat de un medic chirurg și unul neurolog. Aceștia au stabilit că nu a sufe-rit probleme neurologice, dar ținând cont că are un traumatism cranian, el trebuie supravegheat în permanență, deoarece există riscul apariției unui hematom cra-nian. Copilul a primit internare de zi la Secția de Chirurgie Infantilă.
   Andrei C. ne-a povestit că în urma loviturilor s-a lovit cu capul de placa de fier de la bancă și că unul dintre colegii care l-au băgat în spital are un comportament agresiv. „M-au lovit Constantin C. și Adrian H.. Nu eram certați, chiar ne jucam, dar am fost acuzat că din cauza mea am dat extemporal la istorie. În pauză, după ce a plecat doamna, Constantin a venit lângă mine și mi-a dat cu pumnul în burtă, iar alți colegi, după ce am căzut, mi-au dat cu picioarele. Când am căzut, m-am lovit cu capul de bancă, care are placă de fier”, a spus Andrei C..

Mama copilului, medic la Panciu, în stare de șoc

   În vreme ce copilul de 11 ani este pe un pat de spital, mama acestuia încă nu își revenise din șoc. Femeia spune că este inadmisibil ce s-a întâmplat și că violența în școli nu este o atitudine ce trebuie tolerată. Deși medicii i-au dat asigurări că fiul ei este bine, femeia are în continuare mari emoții, cu atât mai mult cu cât copilul s-a lovit la cap și chiar și-a pierdut cunoștința. Mama a depus și o plângere la poliție. „Copilul a fost bătut cu bestialitate, și-a pierdut cunoștința. A ajuns la spital cu tulburări de echilibru și de vedere. Nu se ia atitudine deloc din partea conducerii unității de învățământ. Bunicul lui a mai fost la directoare, pentru a mai semnala actele de violență de la clasă, însă nu s-a luat nicio atitudine. Copiii trebuiau mai mult supravegheați. Doamna directoare încearcă să mă convingă că nu este așa și că s-ar fi întâmplat altfel. Eu am depus plângere la poliție. Nu se poate așa ceva, violența în școală este inadmisibilă”, a spus Larisa C., mama băiatului. Femeia, care este și medic, susține că fiul său a fost ridicat și cărat la cabinetul medical de alți doi elevi. ,, În mod normal, dacă copilul a fost lovit la cap, nu trebuia ridicat, ci asistenta trebuia să cheme ambulanța și dus la spital. Vă dați seama cum am venit eu de la Panciu, după 24 de ore de gardă și am auzit că are aceste tulburări. Eu mi-am trimis copilul la școală bine și nu se poate să fiu anunțată să îl iau în starea aceasta. Băiatul are traumatism abdo-minal, nu prezintă probleme neurologice, nu prezintă leziuni osoase, dar trebuie urmărit. Dar ce este înăuntru nu se știe. Vreau să gândesc pozitiv și să sper că va fi bine”, a mai spus mama lui Andrei.

Anchetă la Colegiul Cuza

   Conducerea Colegiului Național „Al. I. Cuza” din Focșani a anunțat demararea unei anchete interne pentru a stabili împrejurările în care s-a produs incidentul, pentru a lua măsurile ce se impun. Astăzi, directoarea Alina Măiereanu va discuta cu părinții. „În urma unui incident produs între doi elevi, unul din ei a fost dus la spital deoarece i s-a făcut rău. Incidentul s-a petrecut în pauză. Am vorbit cu profesorul de serviciu, dar cu părinții și elevii urmează să discutăm mâine (astăzi – n.r.). Deocamdată nu pot spune ce măsuri se vor lua până nu analizăm situația. Am anunțat mai târziu Inspectoratul Åžcolar deoarece eram preocupată cu desfășurarea exa-menului de Bacalaureat”, a declarat Alina Măiereanu.
   Dirigintele clasei în care învață Andrei C. a refuzat să comenteze acest incident. Inspectorul școlar general Vasilica Zaharia a solicitat directorilor să fie mai vigilenți. „Domnii profesori să fie atenți pentru că elevii sunt mai agitați, acum în perioada asta, când știu că se apropie vacanța. Trebuie să găsim soluția și să fim un pic mai atenți. De aceea, la final de an școlar, recomand tuturor directorilor și profesorilor mai multă atenție la tot ce se întâmplă”, a spus șefa ISJ.

12 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?